Den gennemsnitlige skoleleder lytter kun i 18 sekunderFoto: Colourbox

Den gennemsnitlige skoleleder lytter kun i 18 sekunder

Har du nogensinde overvejert vigtigheden af at lytte lidt mere, end du taler? Nye studier viser, at den gennemsnitlige leder kun lytter i 18 sekunder, før vedkommende afbryder en kollega.

Af Jonathan Løv

Har du nogensinde overvejert vigtigheden af at lytte lidt mere, end du taler? Nye studier viser, at den gennemsnitlige leder kun lytter i 18 sekunder, før vedkommende afbryder en kollega.

Man kalder det 18-sekunders ledere. Har du mødt sådan én? Du er forhåbentlig ikke selv én af slagsen?

Både på arbejdspladsen og i privatlivet er evnen til at lytte højere helt afgørende, men det falder os ikke altid naturligt.

Kan du eksempelvis genkende at sidde til et møde og så bare vente på, at vedkommende, der har ordet, får brug for noget ilt til hjernen og derfor stopper talestrømmen, så du kan komme ind med dine guldkorn?

Det gør dig ikke til et dårligt menneske, hvis du kan genkende det behov for at tale, men det gør dig til en knapt så god en lytter.

Tag bare debatterne i fjernsynet hvor folk konstant afbryder hinanden i en grad, hvor det fuldstændig ødelægger fornøjelsen ved at følge med i programmet.

Spørgsmålet er så hvilken slags lytter, du er? Når du først har forstået det, så forstår du nemlig også, hvor der måske er plads til forbedring. Det kunne eksempelvis gælde din evne til at lytte for at lytte frem for at lytte for at svare.

Nedenfor har jeg karakteriseret fire former for lyttere. Det er ikke sådan, at du kun kan være én af dem. Mange af os besidder flere af disse karaktertræk.

Del meget gerne din egen lytterprofil med dine kolleger på skolen, hvis du har mod på det, og del dine erfaringer med, hvordan du eventuelt måtte være blevet bedre til at lytte højere igennem den feedback, du har fået fra andre, eller den øgede selvindsigt, du har opnået igennem livet.

Hvis I skaber sådan en kultur på jeres skole, så er I godt på vej imod det, jeg i mine foredrag og workshops kalder ”Strategisk lytning”. Det er én af de vigtigste kernekompetencer overhovedet i fremtidens danske skolesystem.

Den handlingsorienterede lytter
- Foretrækker budskaber og dialog der er præcis, kortfattet og effektiv.
- Bliver umålmodig og frustreret hvis kommunikationen ikke er organiseret og strømlinet.
- Har en tendens til at færdiggøre sætningerne for de personer, vedkommende kommunikerer med.
Den tidsfokuserede lytter
- Foretrækker hurtige, kortfattede og effektive interaktioner.
- Vil ofte italesætte hvor meget tid, vedkommende har til rådighed i forhold til samtaler, møder osv.
- Vil ofte afbryde samtalepartneren for at spare tid og/eller kigge gentagne gange på sit (mobil)ur.

Den empatiske lytter
- Fokuserer meget på andre menneskers følelser, når vedkommende kommunikerer med dem.
- Vil søge efter fælles interesser eller på andre måder et fællesskab med de personer, vedkommende interagerer med.
- Vil ofte ende med at blive involveret eller i hvert fald engageret i de personlige problemer og udfordringer, som samtalepartnerne oplever i hverdagen.

Den indholdsfokuserede lytter
- Fokuserer på at få overblik over de faktuelle ting og forhold i enhver samtale, så vedkommende kan danne sine egne holdninger og meninger baseret på facts frem for antagelser.
- Foretrækker fyldestgørende facts, data og beviser som led i de fleste samtaler og
diskussionspunkter.
- Sætter pris på at løse komplicerede spørgsmål og problemer igennem kommunikation.

Sådan bliver du bedre til at lytte højere – 10 helt konkrete og jordnære råd
God lytning er ikke kun at høre, hvad en anden person siger, men også at forstå deres perspektiv, vise empati og reagere på en måde, der viser, at du virkelig har forstået dem. Her er nogle praktiske tips og teknikker til at forbedre dine lyttefærdigheder:

1. Vær til stede i øjeblikket
•    Fokuser på den, du lytter til: Undgå at lade tankerne vandre, eller planlægge hvad du vil sige næste gang, mens den anden taler.
•    Fjern distraktioner: Læg telefonen væk og giv personen din fulde opmærksomhed.

2. Vis interesse
•    Nikk og lav små lyde: Små gestus som at nikke eller sige "mm-hm" kan vise, at du er engageret i samtalen.
•    Oprethold øjenkontakt: Det viser, at du er opmærksom og til stede.

3. Aktiv lytning
•    Opsummer og gentag: Når personen har talt, kan du gentage, hvad du har hørt, for at sikre, at du har forstået det korrekt. F.eks. "Så hvad du siger er...?"
•    Stil spørgsmål: Spørg om uddybning, hvis noget er uklart. Det viser, at du ønsker at forstå dem fuldt ud.

4. Undgå at afbryde
•    Vent med at svare: Lad personen tale færdig, før du svarer. Dette giver dem mulighed for at udtrykke deres tanker fuldt ud.

•    Undgå at færdiggøre deres sætninger: Selv hvis du tror, du ved, hvad de vil sige, er det bedre at lade dem afslutte selv.

5. Brug din empati
•    Prøv at forstå deres følelser: Lyt ikke kun til ordene, men prøv også at forstå de følelser, der ligger bag dem.
•    Vis, at du forstår deres perspektiv: Sig noget som, "Jeg kan forstå, hvorfor du føler sådan," for at vise empati.

6. Øv dig i stilhed
•    Vær komfortabel med stilhed: Nogle gange er det bedst at være stille og give personen tid til at tænke og tale uden at føle sig forhastet.
•    Lad der være plads til refleksion: Efter at have lyttet, giv dig selv tid til at reflektere over, hvad der er blevet sagt, før du reagerer.

7. Lær af andre
•    Observer gode lyttere: Læg mærke til folk, du synes, er gode til at lytte, og prøv at efterligne deres teknikker.
•    Læs om lytning: Jeg har eksempelvis skrevet bogen ”Listen Louder”, som giver indsigter i, hvordan man kan forbedre sine lyttefærdigheder. Jeg forærer den endda gratis væk via min hjemmeside som både e-bog og lydbog.

8. Vær åben og nysgerrig
•    Vær nysgerrig på andre mennesker: Prøv at lytte til andre uden fordomme og med en ægte interesse for deres perspektiv.
•    Undgå at dømme: Prøv at lytte uden straks at dømme eller evaluere det, den anden siger.

9. Reflekter over dine samtaler
•    Analyser dine lytteevner: Efter en samtale kan du reflektere over, hvordan du lyttede. Var der noget, du kunne have gjort bedre?
•    Søg feedback: Spørg folk, du stoler på, hvordan de oplever din lytning, og hvad du kan forbedre.

10. Vær opmærksom på kropssprog
•    Læs den andens kropssprog: Kropssprog kan ofte sige lige så meget som ord. Vær opmærksom på den anden persons mimik, gestikulationer, og kropsholdning, da disse kan give dig ekstra indsigt i deres følelser og tanker.
•    Tænk på dit eget kropssprog: Sørg for, at dit kropssprog signalerer, at du lytter og er åben for samtalen. Hold en åben kropsholdning og undgå lukkede arme eller distraheret adfærd.

Om Jonathan Løw
Jonathan Løw er iværksætter og har startet fem virksomheder – både i Danmark og udlandet.
Han er tidligere blevet kåret som Årets Iværksætter og som ét af de største ledelsestalenter i Danmark af Berlingske. Jonathan Løw har derudover en baggrund som marketingchef, innovationschef og investeringsansvarlig.
I dag driver Jonathan Løw flere virksomheder, bl.a. Listen Louder, hvor han holder foredrag om at gøre AI jordnært og handlingsorienteret. Han holder desuden foredrag om 'at lytte højere'.

 

8/10 2024