Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Ny dansk platform hjælper børn med at forstå livet bag skærmenModelfoto On

Ny dansk platform hjælper børn med at forstå livet bag skærmen

En ny platform kaldet "On" er netop lanceret som Danmarks hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge.

Platformen tilbyder gratis undervisningsmaterialer til skoler, et innovativt ung-til-yngre program, samt ressourcer til fritidsklubber og familier.

Bag indsatsen står et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik, finansieret af Børne- og Undervisningsministeriets pulje til styrket indsats for digital dannelse.

- Børn og unges trivsel og tryghed online er udfordret. Der er brug for at ruste dem langt bedre til at begå sig i en hverdag, der i høj grad udspiller sig digitalt, udtaler Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Digitale Frontløbere - ældre elever underviser yngre
Et af de nye tiltag er programmet "Ung til yngre", hvor elever i 6.-8. klasse uddannes som "Digitale Frontløbere", der formidler viden om digitalt liv til elever i 3.-5. klasse.

Programmet behandler emner som algoritmer, fastholdelsesmekanismer og influenceres skjulte markedsføring.

- Med On Ung til yngre får skolen mulighed for at klæde skolens elever på, så de i øjenhøjde kan formidle temaer om digitalt liv til skolens yngre elever, forklarer Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

On-platformen tilbyder mere end 130 gratis og kvalitetssikrede undervisningsmaterialer til grundskoler, specialområdet og ungdomsuddannelser. Derudover lanceres:

- Et dialogspil til familier, der gør det lettere og sjovere at tale om skærmbrug
- En challenge-kalender til fritidsklubber med ugentlige aktiviteter om digital balance
- Syv principper for digital dannelse som fundament for alle indsatser

- Det er vigtigt, at børnene, og ikke mindst de voksne omkring dem, klædes ordentligt på til at forstå og hjælpe dem — også når de er online, siger Miriam Michaelsen, forperson i Medierådet for Børn og Unge.

Vigtig indsats for fremtidens digitale borgere
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye påpeger: "Børn skal lære at bruge teknologien — ikke omvendt.

Derfor kommer teknologiforståelse også til at fylde mere i skolen. Digital dannelse handler blandt andet om gode vaner - både derhjemme, i fritidsklubben og ikke mindst i skoletiden."

Indsatsen løber frem til sommeren 2026 og vil løbende blive udbygget med flere ressourcer, herunder materialer til SFO'er i sommeren 2025 og en kommunikationsindsats om krænkende adfærd på internettet i efteråret 2025.

Alle ressourcer kan findes på platformen On's forskellige websider, herunder on-undervisning.dk, on-fritid.dk og on-hjem.dk.

-rh

26/3 2025