Fejl i 84 % af unges ansættelsesforhold
I regeringsgrundlaget lægger SVM-regeringen op til, at unge mennesker skal have bedre mulighed for at tage et fritidsjob.
Men en ny rapport fra Jobpatruljen viser, at arbejdsgiverne allerede nu har svært ved at overholde selv basale regler omkring de unges ansættelsesforhold.
Manglende ansættelseskontrakter, ingen pauser, for lange arbejdsdage og unge mellem 13-17 år, der har vagter alene.
Tallene taler deres tydelige sprog i årets rapport fra Jobpatruljen, der i sommer mødte 2.469 unge fritidsjobbere på arbejdspladser i hele landet.
Således har godt halvdelen af de unge oplevet ikke at få løn under sygdom, selvom de er berettiget til det. Og hver femte skal selv finde en afløser, når de er syge.
Derfor er fagforbundene HK og 3F også meget klare i deres holdning til, at regeringen lægger op til at ’mindske barriererne’. Det må nemlig ikke gå ud over den helt nødvendige beskyttelse af de unge.
Næstformand i HK, Mads Samsing:
- Vi er for så vidt klar til at se på, om vi kan gøre reglerne mindre komplekse, men vi kommer ikke til at gå på kompromis med beskyttelsen. Det er meget unge mennesker, som møder arbejdsmarkedet for første gang.
Vi skal passe godt på dem fysisk og psykisk, og arbejdsgiverne skal tage deres ansvar på sig. De unge skal ikke selv bytte vagter, hvis de er syge og de skal selvfølgelig have den løn, som de er berettigede til, siger Mads Samsing og tilføjer:
- En oplagt forenkling kunne være, at der skal foreligge en ansættelseskontrakt uanset, hvor mange eller hvor få timer, man arbejder. Vi har unge – og forældre, der ringer til os og spørger, hvad deres timeløn er, fordi de ikke har noget på skrift fra deres arbejdsgivere. Det er ikke fair.
Næstformand i 3F, Tina Christensen er helt enig:
- Arbejdsgiverne bør simpelthen stramme op og tage deres ansvar for de store børn og unge alvorligt. Det virker desværre som om, at alt for mange groft udnytter, at debutanterne på arbejdsmarkedet ikke kender reglerne og – helt naturligt – ikke er modne nok til at kunne passe godt nok på sig selv og kræve sine rettigheder respekteret.
Hun understreger, at hvis regeringen agter at slække på beskyttelsen af de unge i job, så må der fremover falde en langt hårdere hammer, når arbejdsgiverne ikke lever op til deres ansvar og overholder reglerne.
I forhold til at mindske barriererne, har Tina Christensen fra 3F også et klart modkrav:
- Regeringen bør samtidig fjerne tilladelsen til, at unge under 18 år kan arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol – ja, efter folkeskolen kan de endog også udskænke alkohol.
Desværre er det nu hver syvende under 18 år, der arbejder i lokaler, hvor der serveres alkohol. Det er en voldsom og bekymrende stigning i forhold til tidligere.
- Regeringen bør samtidig fjerne tilladelsen til, at unge under 18 år kan arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol – ja, efter folkeskolen kan de endog også udskænke alkohol.
Desværre er det nu hver syvende under 18 år, der arbejder i lokaler, hvor der serveres alkohol. Det er en voldsom og bekymrende stigning i forhold til tidligere.
Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
I år har Jobpatruljen besøgt ca. 6.000 virksomheder i hele landet og talt med 2.469 unge.
Nøgletal:
- 84,3% af de adspurgte unge – 17 ud af 20 - oplever et eller flere brud på rettighederne i deres ansættelsesforhold.*
- 22,3 % af de unge – flere end hver femte – får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.
- 19 % af de unge – næsten hver femte – skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.
- 46 % af de unge, der er berettiget til løn under sygdom får det ikke.
- 69 % af unge i folkeskolen – to ud af tre – har ulovligt lange vagter på skoledage.
- 26, 1 % af de unge – flere end hver fjerde – løfter eller skubber for meget i forhold til Arbejdsmiljølovens bestemmelser.
- 15% af de unge 13 -17-årige – hver syvende – har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, ondt i hovedet eller udslæt.
- 13,3 af de unge – knap hver syvende – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.
- 7 % af de unge – én ud af 14 – står alene på deres arbejdspladser. Når man er under 18 år, skal man som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.
*Mange af de overtrædelser, som vi registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 84,3%, der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde være overholdt.
-rh