
Hjælp til børn i en verden med alvorlige trusler
Det er afgørende, at vi som samfund gør mere for at hjælpe børn med at afkode og forstå konsekvenserne af det alvorlige risiko- og trusselsbillede, som Styrelsen for Samfundssikkerhed netop har offentliggjort.
I en tid, hvor krig, naturkatastrofer og voldsomme hændelser fylder mere og mere i medierne, stiger behovet for at kunne guide vores børn igennem en kompleks virkelighed.
Den nye risikovurdering, som minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen, og direktør for Styrelsen for Samfundssikkerhed, Laila Reenberg, præsenterede, understreger alvoren i situationen.
Trusselsbilledet beskrives som det mest alvorlige siden Anden Verdenskrig – en realitet, der ikke kun påvirker voksne, men i høj grad også børn.
Mange forældre oplever, at deres børn kommer med bekymrede spørgsmål: "Kommer der krig i Danmark?", "Hvem truer os?", "Tager russerne strømmen?". Disse spørgsmål afspejler, hvordan den ændrede sikkerhedssituation også trænger ind i børnenes bevidsthed.
Psykologiske konsekvenser kræver opmærksomhed
Red Barnets psykolog Pernille Spitz advarer om de alvorlige følger, hvis børns bekymringer ikke adresseres ordentligt:
- For hvis børn går rundt og er bekymrede for store ting i verden, og ikke får brudt dem ned, så kan det give tankemylder, søvnbesvær, ondt i maven og en følelse af magtesløshed.
- I værste tilfælde kan det føre til angst og social isolation. Derfor skal vi gøre meget mere for at styrke kommunikationen til børn og sikre, at de ikke bliver handlingslammede og afmægtige.
Denne udfordring har fået Red Barnet til at samarbejde med fonden Østifterne om en kortlægning af børns behov og perspektiv i de danske beredskaber.
Resultaterne af denne undersøgelse forventes offentliggjort senere på foråret og vil give et værdifuldt indblik i, hvordan vi bedre kan understøtte børns forståelse og trivsel i en usikker tid.
Konkrete råd til forældre og omsorgspersoner
For at hjælpe forældre og andre voksne omkring børn har Red Barnet samlet en række anbefalinger til, hvordan man bedst taler med børn om de svære emner:
1. Lyt aktivt til barnets bekymringer
Det er essentielt at skabe et rum, hvor børn kan udtrykke deres tanker og følelser. Ved at danne sig et klart billede af, hvad barnet har forstået, og hvad der ligger bag deres spørgsmål, kan man bedre adressere deres specifikke bekymringer. Det handler ikke om at afvise eller bagatellisere frygten, men om at anerkende den og samtidig skabe tryghed ved at sætte trusselsbilledet i perspektiv.
2. Alderssvarende kommunikation er nøglen
Små børn har brug for enkle, konkrete forklaringer, mens ældre børn, særligt dem der er aktive på sociale medier, har behov for mere nuancerede svar. For større børn kan det være gavnligt at se nyheder sammen og efterfølgende diskutere indholdet på en nysgerrig og åben måde. Denne fælles oplevelse giver mulighed for at afmystificere nyhedsstrømmen og give børnene værktøjer til at fortolke information kritisk.
3. Balancer information uden at overvælde
For mange detaljer kan forstærke bekymringer unødigt. Ved at fokusere på barnets specifikke spørgsmål og besvare dem uden at gå i overdreven detalje, kan man hjælpe barnet med at bearbejde information i et tempo, der passer til deres modenhed. Det er også helt legitimt at indrømme, når man ikke har alle svarene – ærlighed skaber troværdighed.
4. Ærlighed frem for beskyttelse gennem løgn
Selvom intentionen om at beskytte børn er god, kan løgne eller undvigelse af svære emner undergrave tilliden mellem barn og voksen. Når børn opdager, at de voksne ikke har været ærlige, kan det skabe usikkerhed og mistillid. Det er bedre at formidle sandheden på en passende måde, der tager hensyn til barnets alder og modenhed.
5. Skab trygge rammer omkring barnet
Voksnes egne bekymringer og diskussioner om krig, trusler og katastrofer bør holdes væk fra børnene. Børn har brug for at opleve, at de voksne omkring dem er rolige og i kontrol. Dette gælder også i forhold til børns adgang til sociale medier, hvor information ofte præsenteres uden kontekst eller nuancer. Ved at være aktivt til stede og hjælpe børn med at navigere i informationsstrømmen, kan forældre støtte deres børns forståelse af komplekse emner.
Udfordringen med at støtte børns forståelse af det aktuelle trusselsbillede er ikke kun et ansvar for den enkelte familie.
Skoler, daginstitutioner og andre offentlige institutioner spiller også en afgørende rolle i at skabe rammer, hvor børn kan stille spørgsmål og få passende svar på deres bekymringer.
Red Barnets kommende analyse vil forhåbentlig bidrage med vigtig viden om, hvordan vi som samfund kan styrke vores indsats for at sikre, at børn ikke lades alene med deres tanker om krig, katastrofer og trusler, men i stedet får den støtte, de har brug for til at udvikle resiliens og forståelse i en kompleks verden.
Ved at tage børns bekymringer alvorligt og give dem passende værktøjer til at forstå verden omkring dem, kan vi hjælpe dem med at navigere i en tid præget af usikkerhed og forandring uden at miste deres naturlige optimisme og tro på fremtiden.
-rh