Fyrværkerisikkerhed på skoleskemaet
I disse uger er der fyrværkerisikkerhed på skoleskemaet i mange skoler - og der er god brug for undervisningen.
Børn ned til 6 år får lov til selv at fyre batterier og raketter af, viser en ny YouGov-undersøgelse gennemført for Sikkerhedsstyrelsen.
Ved du hvor lang afstand, du skal holde til et batteri, der fyres af nytårsaften? Måske dit skolebarn kan svare.
I disse uger er fyrværkerisikkerhed på skoleskemaet i mange skoler, og Sikkerhedsstyrelsen tilbyder hvert år gratis undervisningsmateriale og beskyttelsesbriller til undervisningen.
Undervisningsmaterialet findes til forskellige klassetrin, og Sikkerhedsstyrelsen har i år sendt 33.800 par gratis beskyttelsesbriller afsted til skolelærere, der underviser i fyrværkerisikkerhed.
Undervisningen er der god brug for, da en del børn selv får lov til at fyre batterier og raketter af.
Selv mindre børn mellem seks og otte år nøjes ikke med stjernekastere og bordbomber.
- Vi er meget overraskede over, at der er så mange, som angiver, at mindre børn selv har prøvet at fyre en raket eller et batteri af.
Det er faktisk ret vildt. Fyrværkeri er festligt, men det er ikke legetøj. Det er krudt, der eksploderer, så man skal kunne overskue konsekvenserne af at tænde lunten.
Det kan mindre børn næppe, så undervisningen er enorm vigtig, siger Kirstine Gottlieb, kontorchef for Kunder og Kommunikation i Sikkerhedsstyrelsen.
YouGov-undersøgelsen, som er gennemført for Sikkerhedsstyrelsen lige efter den seneste nytårsaften, afslører, at 13 procent af forældrene med børn i alderen 6-18 år oplyser, at de har børn, der selv har tændt et batteri, da barnet var i alderen 6-8 år.
Syv procent af forældrene har børn, der selv har fyret en raket af, da barnet var 6-8 år. 25 procent af forældrene oplyser, at deres barn var mellem 9-11 år, da de første gang fyrede raketter af.
- Vi har i år sendt det største antal sikkerhedsbriller afsted til skolerne, og jeg håber, at de kommer på hver gang, at børn og unge er i nærheden af krudt.
Vores YouGov-undersøgelse viser samtidig, at 77 procent af forældrene siger, at deres børn bruger beskyttelsesbriller, når der skydes fyrværkeri af.
I den bedste af alle verdener skal det jo være alle børn og unge, ja os alle, der bærer beskyttelsesbriller i nærheden af fyrværkeri, siger Kirstine Gottlieb.
Børn og unge fra alle klassetrin har bidraget til udviklingen af undervisningsmaterialet.
De har i interviews fortalt, hvilke interesser de har, hvordan de bedst kan lide at blive undervist, og hvad de finder sjovt. Undervisningsmaterialet er udformet med fakta, videoer og kreative opgaver til eleverne og kan bruges af både lærere og pædagoger.
Forældre har også mulighed for at bruge materialet, hvis man ønsker at lære sit barn de fem vigtige fyrværkeriråd.
Sidste år kom 178 personer til skade efter brug af fyrværkeri i nytårsdøgnet. Børn og unge under 26 år var involveret i 60 procent af alle skader, ifølge Ulykkes Analyse Gruppen under Odense Universitets Hospital.
-rh