De yngste skoleelever i Odense skriver 1000 nye bøger til bibliotekerneSådan ser det ud, når børneskrivning oversættes til "voksenskrivning".

De yngste skoleelever i Odense skriver 1000 nye bøger til bibliotekerne

De mest populære børnebøger på bibliotekerne i Odense får nu konkurrence fra omkring 1000 nye børnebøger skrevet af lokale skoleelever, der har kastet sig ud i disciplinen: At være forfatter.

Hundredvis af børn har fået idéer til egne bøger, som de efterfølgende har gjort sig umage med at skrive. Nu er de første 250 af børnenes bøger klar til at møde læserens blik og kan allerede læses online på bibliotekets hjemmeside. Senere på foråret udkommer samtlige bøger også i fysiske udgaver og kan lånes med hjem.

 

Bøgerne er fyldt med fortælleglæde. Og det er netop en af hovedpointerne med projekt "Børnebogmesse", at 0.-2. klasse-børnene får mulighed for at skrive om det, de har på hjerte. Bøgerne er skrevet med børneskrivning, og her lader de sig ikke begrænse af, om alle ordene er stavet korrekt. Bøgerne er samtidig oversat til voksenskrivning, der gør det nemt for alle at læse bøgerne.

 

- Måske er det vigtigere end nogensinde før, at børn oplever fordybelse, nærvær, ro og koncentration. I en tid med telefonen, der bipper, mediernes overfladiskhed og hastighed og hurtige oplevelser, er bøgerne svaret, vi leder efter. Det er vigtigt for mig, at børn oplever glæden ved og værdien af at læse, og her har de så ovenikøbet prøvet kræfter med at skrive selv, siger en glad børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen.

Børnebogmesser på bibliotekerne

 

Oprindeligt var det planlagt, at bøgerne skulle præsenteres på børnebogmesser på fem biblioteker rundt omkring i Odense i november 2021, men det satte coronasmitten en stopper for. For at bøgerne ikke skulle samle støv på hylderne, til børnene igen må samles på kryds og tværs af skolerne, har Odense Biblioteker og Borgerservice etableret et bogmesseunivers på deres hjemmeside, så de små forfattere kan læse hinandens bøger uden at komme fysisk i kontakt med hinanden. 

 

Planen er, at der også vil være bogmesser på bibliotekerne fra 29. april til 12. maj. Ved den officielle åbning 29. april på Hovedbiblioteket holder børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og by- og kulturrådmand Søren Windell åbningstaler.

 

- Mange børn har nu fået deres debut som forfatter og går i sporene efter H.C. Andersen og andre store odenseanere, der har udtrykt sig i fortælling og poesi. Det trykte ord er varigt i forhold til en snap eller en story på instagram, og det giver børnene en forståelse for varighed i tanker.

De får en stærk tilknytning til biblioteket, når deres bøger bliver lånt ud, så de kan læse hinandens fortællinger. Børnebogmesserne skaber et helt særligt engagement hos en ny generation af brugere af bibliotekerne, og projektet sætter en ny dimension på bibliotekets vigtige rolle som formidler af viden og oplevelser, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

 

Kan også læses af voksne

Børnene har selv valgt illustrationer i deres bøger, og teksten har de skrevet i it-programmet, 'Skriv og læs', som er udviklet af Janus Madsen, der tidligere har været lærer på en af Odense-skolerne. 

It-programmets koncept bygger på, at eleverne skriver på deres eget skriftsprogsniveau, som læreren så "oversætter" til konventionel skrivning - også kaldet voksenskrivning. Udover at læseren dermed får bedre mulighed for at læse elevernes tekster, giver det også eleverne et korrekt input, som de kan spejle sig i og lære af - hvilket er hele den grundlæggende læringsmæssige metode bag projektet.

- Muligheden for at kommunikere skriftligt og udgive bøger, før den korrekte skrivning er på plads, giver eleverne en tidlig og vigtig forståelse for, hvad skriftsproget kan bruges til samtidig med, at det har en motiverende effekt på deres arbejde med skrivning og læsning, siger Janus Madsen.

-mo

15/3 2022