
Campus Carlsberg bliver mødested for demokrati og læring
Selvtilliden hos nye lærere og skoleelever får en vitaminindsprøjtning, når Københavns Professionshøjskole og Grundlovsfesten søsætter det nye initiativ Store Demokratidag på Campus Carlsberg.
For mange børn og unge føler, at demokrati ikke er for dem, og nyuddannede lærere efterspørger flere værktøjer til at inddrage eleverne i skolens demokrati.
Som svar på dette skaber Københavns Professionshøjskole (KP) og initiativet Grundlovsfesten nu en festdag i demokratiets tegn.
Den 23. april vil over 100 lærer- og pædagogstuderende på Campus Carlsberg byde velkommen til hundredvis af skolebørn og deres undervisere til Store Demokratidag – et arrangement med værksteder, debatter og efteruddannelse, der skal styrke både elevers og studerendes demokratiske kompetencer.
- En af skolens vigtigste opgaver, særligt i disse år, er at danne den næste generation til at kunne begå sig i et samfund med frihed og folkestyre, udtaler rektor Anne Vang Rasmussen fra KP, der er stolt over samarbejdet med Grundlovsfesten om det nye initiativ.
Grundlovsfesten arbejder for at udbrede kendskabet til grundloven og demokratiet ved at genskabe en stolt tradition for at fejre grundlovsdag den 5. juni. Leder og initiativtager Olav Hesseldahl glæder sig over KP's engagement:
Fremtidens lærere og pædagoger er essentielle for fremtidens demokrati. De spiller en fundamentalt afgørende rolle i dannelsen af vores børn og unge i folkeskolen, siger han og tilføjer:
- Det er på mange måder utrolig dansk, at også institutionerne hopper så tidligt ombord i en ny folkebevægelse som vores.
Store Demokratidag skaber værdi på flere fronter: De lærer- og pædagogstuderende får praktisk erfaring med at udvikle demokratiaktiviteter, skolebørnene udvikler demokratiske kompetencer, og lærerne får gratis efteruddannelse i demokratisk didaktik.
I alt 120 studerende bliver værter for arrangementet, hvor 650 skolebørn fra 30 københavnske skoler deltager – og ventelisten er lang.
De studerende er allerede i fuld gang med planlægningen af dagen, fortæller uddannelsesleder Mathilde de Kruiff fra KP:
- Der bliver fx arbejdet med værksteder, hvor eleverne skal lære at være uenige på en god måde og lave argumentationstræning. Der er også planlagt praktiske værksteder som at lave badges med politiske budskaber, male et banner eller arrangere en politisk happening, forklarer hun.
Dagen skal ifølge de Kruiff være sjov, forandrende, involverende og berørende – med fokus på aktiverende værksteder.
KP håber at gøre Store Demokratidag til en årlig begivenhed. Som rektor Anne Vang Rasmussen afsluttende bemærker:
- Det der med at være demokrat og uddanne til demokrati – det er ikke noget, som man lærer en gang, og så er det slut. Det er noget, som man skal øve sig i hele tiden. Det sagde Tocqueville i Frankrig i 1700-tallet, Hal Koch i efterkrigstiden og nu gentager vi det i 2025.
-rh