Madglade børn sender forældrene ud af køkkenetFoto: Mambeno / Landbrug & Fødevarer

Madglade børn sender forældrene ud af køkkenet

Denne sommer får køkkenet nyt liv, når 1000 madglade børn over hele landet tager grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet.

I samarbejde med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at udforske madlavningens verden, mens nye venskaber spirer frem.

Bag sommerens Madskoler, som afholdes 61 steder i Danmark, står en gennemprøvet opskrift: engagerede frivillige, lækre madopskrifter og lærerige aktiviteter – alt sammen krydret med masser af madglæde.

Konceptet har efterhånden mange år på bagen. I år er det nemlig 22. gang, at 4H arrangerer Madskoler i et ikke-kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.

- Vi vil med Madskoler først og fremmest gerne give børnene sjove og lærerige oplevelser med mad og madlavning, fortæller Henrik Dalum, formand i 4H.

- Vi er vildt stolte over at have eksisteret i så mange år.

- Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle! Det er deres fortjeneste, at Madskoler eksisterer.

Mere end bare madlavning
Madskolerne starter mandag den 30. juli og afholdes i dagtimerne over fem dage i uge 27 og 28. Selvom størstedelen finder sted i sommerferien, afholdes der også '3 dage med Madskoler' i efterårsferien.

På en Madskole er madlavningen naturligvis i centrum, men Line Munk Damsgaard, afdelingsleder og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer samt projektleder for Madskoler, understreger, at fysisk aktivitet, sundhed, ernæring og bekæmpelse af madspild også spiller en vigtig rolle:

- Vi vil gerne lære børnene at have et positivt og sundt forhold til mad. Uden dårlig samvittighed og uden løftede pegefingre. Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele.

Årets menu byder blandt andet på hjemmelavede fiskepinde, burger med quinoa i bøffen og muffins med Ingrid Ærter – en kombination der lover både smag og sundhed.

Selvom de fleste børn deltager på Madskoler af interesse for madlavning, får de ofte meget mere med sig hjem end blot madkundskaber. Line Munk Damsgaard forklarer:

- Det at lave mad sammen er en fantastisk facilitator for gode snakke og spirende venskaber.

- Når vi spørger børnene, hvad de har fået ud af at være på Madskoler, er det netop madlæringen samt venskaberne, der bliver fokuseret på.

- Vi kan også se af forældreevalueringen, at mange af børnene får nye venner på Madskoler.

Med denne unikke kombination af madlavning, læring og socialt samvær fortsætter Madskoler således den succesfulde tradition med at give Danmarks børn positive madoplevelser i sommerferien.

-rh

2/7 2025