Aktuelle nyheder - Skolen

Trafikundervisning på skoleskemaet redder liv

Trafikundervisning på skoleskemaet redder liv

Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken.

Del artiklen på

Vejen Kommune ligger med en 6. plads helt i top, når det gælder skolebørns trafikundervisning, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det er vigtigt, at de danske skolebørn får undervisning i trafiksikkerhed på alle klassetrin – det vil sige, at de yngste elever i 0.-1. klasse gennemfører gåprøve, at eleverne i 5.-6. klasse prøver kræfter med cyklistprøven, og at de ældste elever i 8.-9. klasse får undervisning i risikoforståelse, hvor de fx lærer, hvorfor det er risikabelt fx at køre uden hjelm, køre fuld på cykel eller lign.

Det er desværre ikke tilfældet alle steder, selvom trafikundervisning er obligatorisk i folkeskolen.

Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført sammen med 97 af landets 98 kommuner. Se her hvordan de enkelte kommuner har klaret sig: www.sikkertrafik.dk/trafiktest

En af de kommuner der har klaret sig godt, er Vejen Kommune, hvor man har prioriteret trafikundervisning højt.

Med 803 point ud af 1000 mulige er Vejen Kommune blandt de bedste i landet, når det gælder om at sikre, at skolebørnene får den nødvendige trafikundervisning.

- Det er yderst positivt, at vi fastholder en placering i top-10. Vi havde egentlig håbet at vinde testen i år, men nu må vi så bare fortsætte det gode arbejder, siger Vagn Sørensen, formand for Udvalget for Teknik & Miljø.

Vejen Kommune har siden 2019 befundet sig i top 10, og i den kommunale Trafiksikkerhedsplan 2019-2022 var målet derfor at vinde testen inden udgangen af 2022.

Af resultatet af testen findes det bl.a. at 85 % af Vejen Kommunes Folkeskoler i skoleåret 2021/2022 gennemførte gåprøven, og at 86 % af skolerne i skoleåret 2021/2022 underviste eleverne i 9. klasse i risikofaktorer.

- Vi er naturligvis rigtig glade for at skolerne prioriterer at undervise eleverne i udskolingen i risikofaktorer, og at så mange gennemfører gåprøven.

Til gengæld skal vi have langt flere elever på mellemtrinnet igennem cyklistprøven, udtaler Claus Kulmbach, formand for udvalget for skoler og børn.

Ifølge skolernes svar gennemførte blot 54 % af folkeskolerne i Vejen Kommune i skoleåret 2021/2022 cyklistprøven.

Skoletrafiktest et vigtigt værktøj

Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig national undersøgelse, som gennemføres af Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med landets kommuner og skoler.

Testen er et effektivt redskab til at sikre, at der skabes et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge.

På baggrund af testen kan hver enkelt kommune se, hvor godt de klarer sig, og de får samtidig skræddersyede anbefalinger, der gør det muligt at sætte målrettet ind og prioritere lige præcis de indsatser, der er brug for lokalt.

Det skal sikre, at fremtidens trafikanter bliver endnu bedre klædt på til at klare sig sikkert og trygt gennem trafikken.

Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes vores adfærd, og det er derfor vigtigt, at både forældre, skoler og kommuner bruger tid og energi på at lære børn og unge om færdsel og trafiksikkerhed.

- Det er rigtig positivt, at mange kommuner og skoler arbejder målrettet med trafikundervisningen, da det bidrager til, at færre skoleelever kommer til skade i trafikken.

Men vi kan også se, at der er kommuner, hvor man godt kan gøre mere, så fremtidens børn og unge lærer, hvad de selv kan gøre for at komme gennem trafikken uden at komme til skade, siger Sisse Egeberg, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

Fakta:

Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes menneskelig adfærd.
Det er obligatorisk at undervise børn og unge i færdsel og trafiksikkerhed i folkeskolen.
Undervisningen er med til at give børn og unge trafiksikre vaner, som de får gavn af, når de færdes på egen hånd i trafikken.
Fredensborg Kommune vandt med 880 point skoletrafiktesten i 2022.

-rh

Læs mere om Skolen

12/12 2022