Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Millionprojekt skal få danske skolebørn op af stoleneFoto: Dansk Skoleidræt

Millionprojekt skal få danske skolebørn op af stolene

Et nyt banebrydende partnerskab mellem seks toneangivende organisationer sætter fokus på at integrere mere idræt og bevægelse i danske skoler.

Initiativet kommer på et kritisk tidspunkt, hvor kun 27 procent af danske skolebørn opfylder anbefalingen om 60 minutters daglig fysisk aktivitet.

Med en bevilling på 9,2 millioner kroner fra Center for Sundt Liv og Trivsel skal partnerskabet - Idræt og bevægelse i en skolekontekst arbejde målrettet på at skabe en mere aktiv og varieret skoledag.

Forskning viser nemlig en klar sammenhæng mellem fysisk aktivitet og forbedret koncentration, læring, trivsel og mental sundhed hos børn og unge.

- Vi skal skabe rammer, der gør idræt og bevægelse til en naturlig og integreret del af skoledagen for alle børn, udtaler Morten Grønbæk, direktør for Center for Sundt Liv og Trivsel.

Han understreger vigtigheden af at implementere bevægelse i alle skoledagens aspekter.

Partnerskabet bygger på en helskole-strategi, der involverer alle relevante aktører - fra elever og lærere til forældre og lokalsamfund.

Målet er at transformere skolens kultur gennem systematiske indsatser, der blandt andet omfatter:

- Integration af bevægelse i den faglige undervisning
- Forbedrede muligheder for aktiv transport
- Mere inkluderende idrætsundervisning
- Stærkere forbindelser til fritidsaktiviteter

- Dette partnerskab giver en unik mulighed for at udvikle løsninger, der kan gavne skolebørn i hele landet, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Han fremhæver betydningen af det brede samarbejde mellem organisationerne.

Partnerskabet omfatter Dansk Skoleidræt, Danske Skoleelever, Skolelederforeningen, Steno Diabetes Center Copenhagen, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet samt Center for Sundt Liv og Trivsel.

Næste fase involverer tæt dialog med skoler, lærere, elever og kommuner for at sikre initiativets praktiske gennemførlighed og bæredygtighed i skolernes hverdag.

-rh

20/1 2025