
Hedensted-unge: Høj trivsel og rekordhøj beskæftigelse trods alkoholvaner
En ny Ungeprofilundersøgelse fra Hedensted Kommune giver et nuanceret billede af kommunens unge.
Undersøgelsen, der omfatter knap 1600 elever fra 7. klasse til afslutningen af ungdomsuddannelserne, viser en ungdom, der på flere områder skiller sig ud fra landsgennemsnittet.
De unge i Hedensted har det generelt godt. Hele 94% trives godt eller meget godt derhjemme, og imponerende 97% rapporterer om et godt forhold til vennerne i fritiden.
Særligt bemærkelsesværdigt er det, at 54% af de unge har et fritidsjob, hvilket ligger markant over landsgennemsnittet. I 9. klasse har hele 66% af de unge et arbejde ved siden af skolen.
Merete Skovgaard-Jensen (V), formand for Udvalget for Læring, er tilfreds med resultaterne:
- Det er utroligt positivt, at vores unge har en så tæt forbindelse til vores lokale virksomheder. Det viser, at den store indsats, som vi har gjort for at koble erhvervsliv og skoler gennem årene, har båret frugt.
Udfordringer i fritidslivet
Undersøgelsen afslører også områder med plads til forbedring. Kun 57% af de unge dyrker sport i en forening, hvilket er under landsgennemsnittet.
Afstand nævnes af eleverne som en væsentlig udfordring. Trods dette svarer 74%, at de går til de fritidsinteresser, de gerne vil.
De digitale vaner skiller sig også ud: Andelen af unge, der bruger sociale medier og computerspil mere end 3 timer dagligt, er betydeligt højere end landsgennemsnittet.
Kun 31% af de unge oplever, at deres forældre viser interesse for deres digitale adfærd.
Når det gælder alkohol og rusmidler, tegner undersøgelsen et blandet billede. Andelen af unge, der har "binge-drukket" (mindst fem genstande ved samme lejlighed) inden for de seneste 30 dage, ligger med 20% fortsat over landsgennemsnittet.
Dog er der positive tendenser med et fald på 3% siden undersøgelsen i 2023, og i 9. klasse er andelen faldet med hele 5%.
Samtidig er der sket en markant stigning i brugen af vapes og e-cigaretter blandt de unge.
Hans-Kristian Skibby (DD), formand for Udvalget for Social Omsorg, kommenterer:
- Jeg hæfter mig ved, at vi på flere områder ser en positiv udvikling, fx inden for alkohol, selvom vi stadig ligger for højt. Den udvikling skal vi fortsætte, så vores unge i højere grad vælger rusmidlerne fra og venner, arbejde og fritidsinteresser til.
Fremadrettede indsatser
Begge udvalgsformænd ser undersøgelsen som et nyttigt værktøj til at målrette fremtidige indsatser. Særligt arbejdet med at skabe stærkere fællesskaber blandt de unge fremhæves, bl.a. gennem partnerskaber med DGI og Ungdomsringen, der sætter positive og sunde fællesskaber i fokus.
Den høje svarprocent på 86% giver undersøgelsen en solid vægt som beslutningsgrundlag for kommunens fremtidige ungepolitik.
-rh