Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Kunstig intelligens transformerer den danske folkeskole

Kunstig intelligens transformerer den danske folkeskole

Kunstig intelligens er ved at blive en integreret del af den danske folkeskole, hvor kommuner og skoler eksperimenterer med forskellige tilgange til at bruge AI som læringsværktøj.

En ny publikation fra Kommunernes Landsforening (KL) præsenterer et inspirationskatalog med otte konkrete eksempler på, hvordan AI implementeres i undervisningen rundt om i landet.

Ifølge KL's videncenter har særligt Københavns Kommune gennem BUFX (Børne- og Ungdomsforvaltningens enhed for teknologiforståelse og praksisfaglighed) igangsat en fælles indsats for at styrke AI-kompetencerne i skolerne.

- Københavns Kommune har været optaget af, at AI kalder på fælles refleksioner på skolerne, inden man 'slipper teknologien løs'. Derfor skal både ledelse og lærere klædes på, så drøftelserne kan starte, før man arbejder med AI i klasserne, forklarer Mathilde Skjøth, teamleder i BUFX.

Siden skoleåret 2024/25 har kommunen tilbudt frivillige kompetenceforløb for både lærerkollegier og skoleledelser, ligesom de har udviklet konkrete undervisningsmaterialer og guides, som skolerne kan benytte.

Erfaringerne viser, at AI rejser flere etiske spørgsmål end tidligere digitaliseringsindsatser, og at det er vigtigt at etablere en fælles linje på skolerne, så både lærere og elever ved, hvornår brug af AI er hensigtsmæssig.

I Københavns Kommune har man udviklet dilemmakort, som bruges af både lærere og elever til at diskutere etiske problemstillinger ved brug af AI.

Formålet er at skabe en fælles forståelse for, hvornår kunstig intelligens er en hjælp, og hvornår det kan betragtes som snyd. Der er også udarbejdet vejledninger til lærere om, hvordan de kan integrere AI i undervisningen og deres forberedelse.

Kreative AI-projekter
På Birkerød Skole i Rudersdal Kommune har 7. årgang arbejdet med et projekt, hvor nogle elever skabte eventyr, digte og billeder med hjælp fra AI, mens andre elever producerede lignende værker uden teknologisk hjælp.

Ved en fælles fernisering skulle eleverne gætte, hvilke værker der var menneskeskabte, og hvilke der var AI-genererede - en øvelse der skærpede elevernes kritiske sans og gav dem en bedre forståelse af AI's muligheder og begrænsninger.

Sprogundervisning med AI
På Præstemoseskolen i Hvidovre Kommune har 9. klasses elever brugt AI til at producere billeder til et vendespil med engelske idiomer.

Eleverne formulerede selv prompts til at generere billeder, der illustrerede både den bogstavelige og den overførte betydning af forskellige talemåder, hvilket kombinerede sprogindlæring med teknologisk forståelse.

AI som hjælpemiddel i projektopgaven
På Munkekærskolen i Solrød Kommune har 9. årgang anvendt AI-chatbots i udvalgte dele af deres projektopgave.

Her har eleverne lært at bruge SkoleGPT til brainstorm, inspiration og tekstrettelser, mens de samtidigt har fået indsigt i informationssøgning, kildekritik og potentielle bias i AI-genereret indhold.

Politisk rollespil med AI-assistenter
På Lemtorpskolen i Lemvig Kommune har 8. klasse brugt AI til at simulere et politisk topmøde om rigsfællesskabet.

Eleverne anvendte SkoleGPT til at undersøge politiske aktørers holdninger og interesser, hvilket hjalp dem med at skabe realistiske rollekort til deres simulerede internationale topmøde med repræsentanter fra Danmark, Grønland, USA, Rusland og Kina.

Grundlæggende forståelse af AI-teknologi
Gammelgårdsskolen i Aarhus Kommune har introduceret 8. årgang til de teknologiske principper bag AI. Gennem værktøjet "Maskinrummet" har eleverne lært om sprogmodeller og chatbots gennem både analoge og digitale aktiviteter.

De har blandt andet eksperimenteret med "Ordposen", hvor de træner en simpel sprogmodel, og med "Datatræneren", hvor de selv kan bygge simple maskinlæringsmodeller.

Kreativ evaluering med AI-musik
På Fuglesanggårdsskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune bruger pædagog Christian Toft AI-genererede sange som evalueringsværktøj.

Efter endt undervisning indsamles elevernes oplevelser og faglige begreber, som derefter omdannes til sangtekster ved hjælp af en chatbot og AI-musiksystemet Suno.

Balancen mellem digitalt og analogt
På tværs af eksemplerne er der fokus på at kombinere digitale og analoge arbejdsformer. På Marienhoffskolen i Syddjurs Kommune har eleverne i 5.a for eksempel lavet analog brainstorm på post-it sedler, før de supplerede med idéer fra SkoleGPT i et filmprojekt.

KL's inspirationskatalog understreger vigtigheden af at give eleverne teknologiske, praktiske og etiske AI-færdigheder, som de vil få brug for i fremtiden - både i deres videre uddannelse og i deres kommende arbejdsliv. Kataloget fremhæver samtidig, at AI bør supplere elevernes læring og refleksion - ikke erstatte den.

Udover inspirationskataloget om AI i undervisningen har KL også udgivet to andre kataloger, der fokuserer på kompetenceudvikling for pædagogisk personale og på hvordan lærere, pædagoger og vejledere i kommunerne bruger AI i deres forberedelse.

-rh

12/5 2025