Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Lange ventetider i psykiatrien rammer både børn og forældreModelfoto: Psykiatrifonden

Lange ventetider i psykiatrien rammer både børn og forældre

Nye tal for 2024 afslører fortsat kritiske ventetider for børn og unge i psykiatrien. På trods af politiske tiltag venter otte ud af ti børn og unge længere på udredning og behandling end de lovbestemte 30 dage.

Psykiatrifonden opfordrer nu til en ny rettighed, der skal sikre behandling allerede under udredningen.

De nyligt offentliggjorte tal for 4. kvartal 2024 viser, at i 79 procent af forløbene for børn og unge i psykiatrien blev tidsrammen ikke overholdt.

Ud af 13.300 henviste børn og unge måtte langt størstedelen vente længere end de 30 dage, de har krav på.

Selvom tallene er marginalt bedre end 3. kvartal 2024, hvor 83 procent af forløbene overskred tidsfristen, er det generelle billede for 2024 dybt bekymrende.

Gennemsnitligt blev udrednings- og behandlingsretten ikke overholdt i 78 procent af tilfældene gennem året - en markant forværring fra knap 60 procent i 2023.

- At børn og unge ikke bliver udredt til tiden, er blevet status quo, udtaler Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Krav om behandling under ventetid
I lyset af de vedvarende problemer foreslår Psykiatrifonden, at ventetiden skal udnyttes bedre, og at børn og unge skal have ret til at påbegynde behandling, mens de venter på udredning.

- Vi foreslår, at de får ret til en behandlingssamtale i løbet af de første 14 dage af udredningsperioden. Det virker på tværs af diagnoser.

- Derfor giver det god mening, selv om barnet eller den unge endnu ikke er færdigudredt, forklarer Marianne Skjold.

Forslaget kommer i kølvandet på Sundhedsstyrelsens model fra januar om hurtigere hjælp til børn og unge i udredningsforløb.

Psykiatrifonden støtter tankerne bag modellen, men mener at hjælpen bør være en patientrettighed.

Den langvarige ventetid har omfattende konsekvenser for både børnene og deres familier.

En undersøgelse fra Psykiatrifonden blandt forældre til børn med psykiatriske diagnoser viser, at 84 procent oplever negative konsekvenser for deres liv - herunder skilsmisser og problemer med arbejde og økonomi.

- Børn, unge og deres familier er sat ud af spillet. Børn og unge kommer ikke i skole eller i gang med uddannelse.

Forældre kan miste deres arbejde og risikerer at få belastningsreaktioner på grund af den desperate situation, familien er i, påpeger Marianne Skjold.

Mens politikerne siden 2022 har arbejdet på en tiårsplan for psykiatrien, viste en undersøgelse fra Lægeforeningen i efteråret, at de hidtil afsatte midler til psykiatrien ikke har haft mærkbar effekt.

Psykiatrifonden opfordrer derfor regeringen til at inkludere seriøse politiske forslag i det kommende udspil til forhandlingerne om næste etape af psykiatriplanen, der kan vende den bekymrende udvikling for børn og unge i psykiatrien.

-rh

18/3 2025