Aktuelle nyheder - Undervisning & Læring

Ungdomsbogen De afghanske sønner får Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturprisFoto: Magnus Fröderberg/norden.org

Ungdomsbogen De afghanske sønner får Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris

Elin Persson får prisen for sin debutroman, som gennem sin skønlitterære fortælling skaber en dokumentarisk følelse og på fremragende vis opbygger en virkelighed, hvor ingen er ond eller god

Del artiklen på
Hvis du er på udkig efter en god og aktuel bog til din klasse, så er Ungdomsbogen "De afghanske sønner", af den svenske forfatter Elin Persson, der lige har fået Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021, måske en ide.

Juryens motivering

Årets prisvinder har imponeret bedømmelseskomitéen med et brændende aktuelt emne. Med sin skønlitterære fortælling skaber prisvinderen en dokumentarisk følelse og sammensætter dygtigt billedet af en virkelighed, hvor ingen er ond eller god.

Skildringen af de mennesker, som læseren møder, bliver aldrig sort-hvid eller forsimplet. Årets prisvinder beskriver med en sanselig detaljeskarphed den tilværelse, som hovedpersonen møder på et asylcenter, hvilket skaber en stærk identifikation med bogens karakterer og gør det umuligt at frigøre sig af billedet af en situation, hvor alle er afmægtige fanger, og i en vis forstand tabere.

Fortællingen rummer ingen forklaringer, løsninger eller konklusioner, men den udvikler sig til en rasende anklage, som rækker langt ud over bogens sider – mod et system, som knuser dem, der er lavet af glas.

Årets prisvinder er Elin Persson, De afghanske sønner.

-mo

Læs mere om Undervisning & Læring

5/11 2021