Mindre skærm, mere søvnDe fire elever Erik, Jens, Rigmor og Johanne fra Grønnemose Skole står her sammen med Børne- og Undervisningsudvalget foran byrådssalen i Gladsaxe.

Mindre skærm, mere søvn

Der var flest stemmer til forslaget Mindre skærm, mere søvn fra 8.F fra Grønnemose Skole ved den årlige Skolebyrådsdag i Gladsaxe.

Nu har Børne- og Undervisningsudvalget besluttet at vedtage forslaget.

Onsdag aften fremlagde eleverne Rigmor, Johanne, Jens og Erik fra 8. F på Grønnemose Skole deres vinderforslag 'Mindre skærm, mere søvn' fra årets Skolebyrådsdag for Gladsaxes byrådspolitikere fra Børne- og Undervisningsudvalget, som herefter vedtog forslaget.

'Mindre skærm, mere søvn' går ud på at give forældre den nødvendige viden om konsekvenser af at bruge telefon og andre skærme – særligt inden sengetid.

Med forslaget vil 8. F opnå, at forældre får større bevidsthed om deres børns skærmforbrug, så de kan hjælpe deres børn med nogle fornuftige vaner. 

De fire unge fortalte, hvordan de brugte syv timer bag skærmen om dagen og gerne ville informere forældrene om, hvordan de kan hjælpe de unge til at bruge mindre skærm til gavn for deres trivsel.

- Det var spændende at prøve at få indflydelse og være med til at bestemme over noget, som kan påvirke vores egen fremtid, og det var sjovt at gå rundt og forhandle som rigtige politikere.

Og så var det overraskende positivt at fremlægge.

Politikerne var flinke og gav sig tid til at lytte. Det er en god ting at inddrage børn i beslutningerne, også om noget, som ikke har direkte noget med børn at gøre, fortalte de fire unge om deres oplevelse med Skolebyrådsdagen og fremlæggelsen.

Konkret har udvalget nu besluttet, at eleverne selv skal have lov at udarbejde en informationspjece, som kan uddeles til forældre på tværs af skoler og årgange i Gladsaxe Kommune.

Skolebyrådsdag lærer elever om lokalpolitik og demokrati

Ved Gladsaxes årlige Skolebyrådsdag får skoleelever fra kommunens folkeskoler mulighed for at være byråd for en dag, hvor de arbejder med at fremme deres egne forslag gennem fremlæggelser fra talerstolen i byrådssalen og forhandlinger indbyrdes.

Herefter er der afstemning og her blev netop forslaget 'Mindre skærm, mere søvn' vedtaget ved årets Skolebyrådsdag.

Formålet med Skolebyrådsdagen er netop at give eleverne et bedre indtryk af lokalpolitik og vise, at de har indflydelse på det lokale demokrati og mulighed for at være aktive medborgere.

- I Gladsaxe er børn og unges stemme vigtig.

Børn og unge skal have mulighed for at præge lokalsamfundet, opleve at have indflydelse og blive taget alvorligt. Nu har eleverne selv forslået 'Mindre skærm, mere søvn' og det vil vi meget gerne bakke op om som kommune.

Vi er nemlig også meget optaget af unges sundhed og trivsel – og i den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på de unges søvnvaner og skærmforbrug, siger formanden for Børne- og Undervisningsudvalget Serdal Benli.

Skolebyrådsdagen i Gladsaxe er en årlig tilbagevendende begivenhed og et af mange tiltag som er med til at gøre Gladsaxe Kommune til en Unicef Børnevenlig By som den tredje danske kommune. De to andre er Billund og Aalborg.

-rh

8/5 2023