Syv veje til bedre AI-brug i klasseværelset: Ny guide til folkeskolerFoto: Colourbox

Syv veje til bedre AI-brug i klasseværelset: Ny guide til folkeskoler

Den hastige udvikling af generativ kunstig intelligens (AI) har skabt nye muligheder og udfordringer i klasseværelserne.

Som svar har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udgivet en række anbefalinger, der skal hjælpe skoler med at navigere i brugen af teknologier som ChatGPT, SkoleGPT og billedgeneratorer i undervisningen.

Anbefalingerne lægger op til en nuanceret tilgang, hvor skolerne aktivt forholder sig til teknologiens muligheder og begrænsninger.

- Vi er ikke bange for kloge maskiner, men for dumme mennesker," udtaler børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og understreger, at AI ikke skal ses som et "snydeværktøj", men som et "læringsværktøj".

I publikationen "Anbefalinger om brug af generativ AI i undervisningen i folkeskolen" præsenteres syv konkrete anbefalinger, der skal hjælpe skoler med at integrere teknologien på en hensigtsmæssig måde:

- Formuler fælles retning og rammer for brug af generativ AI
Brug løsninger, som overholder gældende GDPR-regler
- Understøt dialog og erfaringsudveksling
blandt det pædagogiske personale
Prioriter udvikling af personalets kompetencer på området
Anvend kun AI, når det giver faglig, didaktisk og pædagogisk mening
- Tal med eleverne
om hvordan, hvornår og med hvilket formål de kan bruge generativ AI
Fortæl forældrene om skolens tilgang til generativ AI

Praktiske eksempler til inspiration
For at konkretisere anbefalingerne indeholder publikationen tre praktiske eksempler på, hvordan generativ AI kan integreres i undervisningen i dansk, engelsk og natur/teknologi.

Eksemplerne viser, hvordan eleverne kan arbejde undersøgende med teknologien og samtidig udvikle kritisk refleksion over dens muligheder og begrænsninger.

I danskfaget kan eleverne for eksempel bruge generativ AI til at arbejde med autentiske tekstsituationer, hvor teknologien hjælper med at fremstille modeltekster baseret på varierende informationer om afsender, modtager, hensigt og formål.

Samspil med prøveregler
Et vigtigt aspekt af anbefalingerne er forholdet mellem brugen af generativ AI i den daglige undervisning og ved prøver.

Mens teknologien ikke må bruges ved folkeskolens prøver, kan den sagtens fungere som et læringsredskab i undervisningen. Det er dog vigtigt, at eleverne trænes, så de også kan klare sig uden teknologien til prøverne.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet understreger, at anbefalingerne skal ses som en guide, der kan inspirere skoler til at fastlægge deres egne rammer for brugen af generativ AI.

Målet er at finde en balance, hvor teknologien bruges med omtanke og på en måde, der styrker elevernes læring og digitale dannelse.

Julie Elm Vig Albertsen, direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, håber, at anbefalingerne vil bidrage til skolernes "vigtige og nødvendige arbejde med at udvikle en praksis, hvor generativ kunstig intelligens bruges balanceret i læringssammenhæng."

-rh

30/6 2025