Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Sundhedstjek kommer til københavnske folkeskoler: Ungeråd bag nyt trivselstilbud

Sundhedstjek kommer til københavnske folkeskoler: Ungeråd bag nyt trivselstilbud

Ældre folkeskoleelever i København får snart lettere adgang til sundhedsfaglig hjælp gennem et nyt Sundhedstjek-initiativ på udvalgte skoler.

Pilotprojektet, der er inspireret af lignende succesfulde ordninger på ungdomsuddannelser, kommer efter forslag fra Ungeråd KBH.

I de kommende år vil udvalgte københavnske folkeskoler tilbyde 9. klasses elever adgang til Sundhedstjek på skolens område.

Initiativet gør det nemmere for unge at få professionel hjælp med sundhedsspørgsmål og trivselsproblemer.

Ordningen finansieres gennem puljen til "Forebyggende indsatser til børn i grundskolealderen", og vil i første omgang blive afprøvet på to til tre skoler.

Konceptet har allerede i ti år været et populært tilbud på byens ungdomsuddannelser, men introduceres nu for første gang i grundskolen.

Idéen til projektet kom oprindeligt fra Ungeråd KBH, som ønskede at gøre det lettere for elever med mistrivsel at komme i kontakt med fagpersoner.

- Mental trivsel har længe været en mærkesag i Ungeråd KBH, og det er mega fedt at se noget, man selv har arbejdet på for mange år siden, nu blive til virkelighed, siger Lukas Karademir fra Ungeråd KBH. Han tilføjer, at projektet viser, at unges stemme kan gøre en reel forskel.

Både børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) udtrykker begejstring for initiativet.

- Børn og unges trivsel er en topprioritet for mig. Derfor er jeg glad for, at vi nu giver mange elever en endnu nemmere adgang til sundhedsfaglig hjælp, udtaler Næsager.

Welling fremhæver vigtigheden af at adressere bekymringer om krop og sundhed, som mange unge oplever i puberteten:

- Vi har gode erfaringer med at tilbyde sundhedstjek på ungdomsuddannelserne, og derfor er jeg glad for, at vi nu også gør det nemmere for de ældste elever i folkeskolen.

Tilbuddet består primært af samtaler med enten en kost- og motionsvejleder eller en sygeplejerske.

Eleven bestemmer selv samtalens indhold, og der er mulighed for en enkeltstående samtale med en psykolog, hvis fagpersonerne vurderer det relevant.

Projektet er et samarbejde mellem Sundhedsplejen i Børne- og Ungdomsforvaltningen og Center for Børn og Unges Sundhed i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Sundhedstjek er én af fire indsatser finansieret gennem puljen til forebyggende initiativer. De fire områder deler årligt 2.788.000 kroner i 2025 og 2026:

  • Digital trivsel og dannelse (1.200.000 kr.)
  • Sundhedstjek i udskolingen (900.000 kr.)
  • Partnerskab om mental sundhed (400.000 kr.)
  • Sundhedsfremmende lokalsamfundsindsats i Bispebjerg (288.000 kr.)

Initiativerne supplerer en række eksisterende trivselsindsatser i Københavns Kommune.

-rh

19/3 2025