Stort fælleskommunalt projekt skal kortlægge trafikfælder i hovedstadsregionen
Region Hovedstaden og de 29 hovedstadskommuner har indledt et banebrydende samarbejde om at kortlægge trafikulykker i hovedstadsområdet.
Initiativet sigter mod at identificere farlige vejstrækninger og dermed forebygge fremtidige ulykker.
Projektet, der løber fra 2022 til 2026, indsamler data om trafikulykker direkte fra akutmodtagelserne og involverer borgerne aktivt i processen.
Gennem Digital Post bliver borgere, der har været involveret i trafikulykker, bedt om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse for at hjælpe med at kortlægge ulykkesstederne.
- En trafikulykke kan få tragiske følger for det enkelte menneske og vende op og ned på en hel families hverdag og liv, udtaler regionsrådsformand Lars Gaardhøj.
Han understreger samtidig, at projektet vil give mulighed for en mere målrettet indsats mod trafikulykker.
Markant flere ulykker end hidtil registreret
En af projektets væsentlige opdagelser er, at det nuværende datagrundlag, som primært baserer sig på politiets registreringer, kun viser toppen af isbjerget.
Hospitalernes tal afslører, at der er fire gange så mange alvorligt tilskadekomne og hele 20 gange flere lettere tilskadekomne, end politiets statistikker viser.
Særligt cyklister og fodgængere er underrepræsenterede i de officielle tal, da deres uheld ofte er mindre alvorlige og derfor ikke involverer politiet, selvom de kræver hospitalsbehandling.
Alle 29 kommuner i hovedstadsregionen har tilsluttet sig projektet efter lovende indledende resultater.
Borgmester Steen Christiansen fra Albertslund Kommune fremhæver betydningen af hurtigere og mere detaljeret viden om blandt andet skolevejsulykker og ulykker med nyere transportformer som el-løbehjul og speed-pedelecs.
Den økonomiske dimension er også betydelig. En enkelt trafikulykke koster i gennemsnit de offentlige kasser 600.000 kroner, og på landsplan løber de samlede samfundsmæssige omkostninger op i 27 milliarder kroner årligt, ifølge Transportministeriet.
Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital står for indsamling og håndtering af borgernes besvarelser.
Sundhedsforsker Janne Petersen fra centret påpeger, at omkring 1.000 patienter månedligt kontakter hospitaler eller vagtlæge efter trafikulykker, og at de indkomne besvarelser allerede har vist sig værdifulde for kommunernes trafikplanlæggere.
Projektet, der er finansieret med 1,3 millioner kroner fra Region Hovedstaden og 1,2 millioner kroner fra kommunerne, er det første i Danmark, hvor dataindsamlingen er fuldt automatiseret gennem Digital Post.
Med denne omfattende kortlægning af trafikulykker tager hovedstadsregionen et vigtigt skridt mod at skabe sikrere veje for alle trafikanter.
-rh