Ny læreruddannelse skal afhjælpe lærermangel i NordsjællandLærerstuderende på Københavns Professionshøjskole

Ny læreruddannelse skal afhjælpe lærermangel i Nordsjælland

Forberedelserne til den nye læreruddannelse på Campus Hillerød er i fuld gang, og de første lærerstuderende i sommeren 2023 kan se frem til at blive tilknyttet en lokal folkeskole i Hillerød allerede ved studiestart.

Der er massiv lærermangel i Nordsjælland.

Det mærker skoleledere og kommuner tydeligt i dagligdagen, når de slår ledige lærerstillinger op igen og igen. Og sidste år viste en stor analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut, at Nordsjælland er den landsdel i Danmark, hvor andelen af ikke-uddannede lærere er størst.

Mens det i gennemsnit er hver sjette lærer på landsplan, der ikke har en læreruddannelse, så er det knap hver fjerde i Nordsjælland.

Det skal den nye læreruddannelse i Hillerød hjælpe med at lave om på. Sådan lyder ambitionen i hvert fald fra Peter Bech Sørensen, der pr. 1. november 2022 blev ansat som viceinstitutchef på Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse – og har fået hovedansvaret for, at den nye læreruddannelse kommer godt fra start.

- Det er en spændende, men også meget udfordrende opgave at åbne en helt ny uddannelse i en tid med vigende ansøgertal til professionsuddannelserne og udsigt til faldende ungdomsårgange.

Omvendt er der jo hårdt brug for dygtige lærere i Nordsjælland, og jeg mærker en stor samarbejdsvilje hos alle vores gode samarbejdspartnere i kommunerne.

Så jeg er fortrøstningsfuld, siger Peter Bech Sørensen, der tidligere bl.a. har været rektor på Frederikssund Gymnasium og uddannelseskonsulent i Danske Gymnasier.

- På den måde kan man sige, at jeg har en vis indsigt i den gymnasieverden, hvorfra læreruddannelsen i Hillerød gerne skal tiltrække en del af de nye lærerstuderende. Det er bestemt en fordel.

Omvendt er jeg så også meget bevidst om, hvor svært det kan blive, hvor vi i Nordsjælland skal udfordre den motorvej, der ofte fører studenterne direkte til universitetet.

Vi skal have forklaret gymnasieeleverne, at læreruddannelsen er et meget stærkt alternativ med et hav af muligheder.

Læreruddannelsen bliver en del af Campus Hillerød, hvor der i forvejen er indskrevet ca. 2.500 studerende, der læser til sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, fysioterapeut og psykomotorik.

De nye lærerstuderende bliver derfor en del af et stort og stærkt studiemiljø, som giver mange muligheder både socialt og fagligt, forklarer Peter Bech Sørensen.

- Så jeg ser det klart som en styrke for hele Campus Hillerød, at vi snart kan byde nye lærerstuderende indenfor.

Læreruddannelsen i Hillerød bliver designet med et styrket fokus på inklusion, så de studerende både i uddannelsens fag og i praktikken får særlig mulighed for at opbygge viden om og praktiske erfaringer med at skabe deltagelsesmuligheder for alle elever.

Dette særlige fokus er besluttet i samråd mellem Københavns Professionshøjskole og Nordsjællands kommuner og vil gøre de studerende, der læser til lærer i Hillerød, særligt stærke indenfor et felt, der er stort fokus på, og som er prioriteret i folkeskolens arbejde.

Peter Bech Sørensen er varsom med at sætte tal på, hvor mange lærerstuderende han forventer ved studiestart denne sommer. I politikernes udflytningsaftale fra marts 2022. Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark er der lagt op til, at der udflyttes 66 studiepladser fra KP's nuværende læreruddannelser i København og Frederiksberg.

- Lige nu er jeg mest optaget af at sikre, at vi bliver klar til at tage godt imod alle de nye lærerstuderende.

At der er klare aftaler med kommuner og praktiksteder. At lokaler og undervisere er på plads. Og så skal vi jo også have fortalt vidt og bredt om den nye læreruddannelse, så potentielle ansøgere rent faktisk opdager, at uddannelsen åbner lige om lidt.

I første omgang har Peter Bech Sørensen en meget tæt dialog med Hillerød Kommune, da de lokale folkeskoler i Hillerød skal tidligt på banen.

På Københavns Professionshøjskole bliver alle nye lærerstuderende nemlig tilknyttet en lokal folkeskole allerede ved studiestart for at sikre, at der bliver en stærk kobling mellem teori og praksis tidligt på uddannelsen.

Det betyder, at vi fra KP's side kommer til at stille store krav til kompetencerne ude på skolerne i Hillerød. Der skal være kompetente praktikvejledere med den rette uddannelse, så vi sikrer, at vores nye lærerstuderende får en god oplevelse i mødet med den virkelighed, der venter efter endt uddannelse, siger Peter Bech Sørensen.

- Jeg vil dog gerne lige understrege, at vi kommer til at sende studerende i praktik i alle de nordsjællandske kommuner.

Det bliver dog først i de to lange praktikforløb, der ligger i den sidste halvdel af læreruddannelsen. Så skolerne i Hillerød får et særligt ansvar som uddannelsesskoler i de studerendes første studieår.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har endnu ikke formelt godkendt den nye læreruddannelse i Hillerød, da valgkampen og de igangværende regeringsforhandlinger har udskudt godkendelsesprocessen.

Men ifølge Peter Bech Sørensen forventer KP, at godkendelsen går igennem, og at den nye regering hurtigst muligt vil håndtere sagen, når der er udpeget en ny minister på området.

-rh

9/12 2022