Kasserede madpakker er en stor klimasynderProfessor Bent Egberg Mikkelsen instruerer madkundskabslærer Kirsten Vestergaard Hansen i Læringshuset i Hedehusene.

Kasserede madpakker er en stor klimasynder

Skoleelever leder efter fremtidens fødevarer i stort projekt sammen med Københavns Universitet.

- Vi skal have Generation Klima helt frem på banen for at finde kreative løsninger, siger professor Bent Egberg Mikkelsen, der leder projektet og er en af landets førende eksperter inden for madspild og skolemad.

Hvert år smider danske skoleelever 26 millioner madpakker i skraldespanden.

Det er både et kæmpe madspild og en stor klimabelastning.

På Lindevangskolen på Frederiksberg vil elever fra 6. klasse gå på madpakkejagt og sammen med Københavns Universitet beregne klimabelastningen.

Det sker som led i stort EU-støttet internationalt projekt SESAM, hvor elever fra udvalgte skoler i Sverige, Tyskland og Danmark siden foråret har ledt efter løsninger på, hvordan fremtidens fødevarer kan mindske klimabelastningen.

Projektet ledes af professor Bent Egberg Mikkelsen fra Københavns Universitet.

Han regnes som en af Danmarks førende eksperter på området, og han mener bidragene fra folkeskoleelever og gymnasier er helt nødvendige.

- Traditionelt har vi jo haft en tendens til primært at lytte til eksperter med års erfaring, men vi har ikke nødvendigvis klimaudfordringerne under huden på samme måde som Generation Klima, siger Bent Egberg Mikkelsen, der vil have de unge skole- og gymnasieelever helt frem på banen.

- Ikke bare for at lære men også for at tænke løsninger. For de kan tænke anderledes ud af boksen, end vi andre kan, tilføjer han.

Og elevernes ideer vælter frem. På en skole i Hedehusene er man langt fremme med at udvikle en app, som kan registrere holdbarheden på de madvarer, man har i køleskabet.

Sammen med Michelin-restauranten Alchemist er en gruppe elever fra Langhøj skolen i gang med at teste smagsprøver på måltider baseret på insekter.

Gourmetrestauranten vil fra scenen på Frederiksberg Rådhus give prøver på tilberedning af alternative, men bæredygtige råvarer.

I Kokkedal har en klasse eksperimenteret med bruge en 3D-printer til at printe fremtidens plantesnack baseret på biomasse.

På Herstedlund skole i Albertslund er man i fuld sving med projekt 'Bælgfrugter i Børnehøjde' for at finde ud af, hvordan vi kan nedsætte klimabelastningen fra kød i skolemaden.

Eleverne præsenterer deres løsninger ved et stort event på Frederiksberg Rådhus den 29. september kl. 10-16, hvor der vil være 21 stande, og dermed 21 bud løsninger på fremtidige fødevareudfordringer.

Eventet afvikles sideløbende med tilsvarende aktiviteter på A.P. Møller Skolen i Slesvig og Veste Ramløse Skolen i Helsingborg.

- Jeg er dybt imponeret over kvaliteten og idérigdommen i de kreative og digitale løsninger, som eleverne sammen med deres lærere og mentorer er kommet frem til.

Og jeg kan kun opfordre til, at alle med interesse for fremtidens fødevarer lægger vejen forbi Frederiksberg, siger Bent Egberg Mikkelsen.

-rh

12/9 2023