Folkeskolen i krise: Lærerformand advarer om sammenbrudFormand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen Foto: Kristian Brasen

Folkeskolen i krise: Lærerformand advarer om sammenbrud

Danmarks folkeskole befinder sig i en alvorlig krise, som kræver hurtig handling og massive investeringer, advarer Danmarks Lærerforening.

Formand Gordon Ørskov Madsen slår i et opråb til Weekendavisen alarm om, at folkeskolen er "på sammenbruddets rand" og risikerer at miste sin status som "folkets skole", hvis udviklingen ikke vendes inden for få år.

Krisen manifesterer sig gennem en række alvorlige problemer. Mere end hver 10. elev dumper både dansk og matematik ved afgangsprøven, og pigerne har overhalet drengene i den negative statistik over dumpeprocenter.

Over 20 procent af eleverne har et fravær på 10 procent eller mere, svarende til over 110.000 elever der missede mindst 20 skoledage sidste år.

Samtidig søger færre ind på læreruddannelsen, og antallet af vikarer er næsten fordoblet på ti år.

Hele 58 procent af lærerne rapporterer om stigende vold mellem elever, og mere end 1.700 elever er blevet bortvist for voldelig adfærd de seneste to år. Desuden forlader hver fjerde nyuddannede lærer folkeskolen inden for fem år.

Ifølge Gordon Ørskov Madsen er den mest presserende udfordring spørgsmålet om inklusion. Han påpeger, at 27 procent af folkeskolens økonomi i dag bruges på specialundervisning, specialklasser og specialskoler.

- Pengene bliver taget fra almenklasserne, som får vanskeligere og vanskeligere ved at tage sig af alle de andre elever, forklarer han til DR. Dette skaber en negativ spiral, hvor flere elever får behov for specialindsatser.

Løsninger kræver milliardinvesteringer
Lærerformanden understreger, at det vil kræve investeringer "i milliardklassen" at vende udviklingen, men insisterer på, at det er nødvendigt:

- Det er en investering, der skal laves, for ellers bliver det både menneskeligt og økonomisk dyrt på den lange bane.

- Konkret peger han på behovet for flere lærere, bedre arbejdsmiljø, specialpædagogiske indsatser i klasselokalerne og stærkere samarbejde med forældre til børn, der ikke trives.

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA University College, bekræfter, at løsningerne faktisk er velkendte:

To lærere i klasserne, flere specialpædagogiske kompetencer, mindre klassestørrelser og en god læreruddannelse. Han mener dog ikke situationen er helt så alvorlig som beskrevet, og påpeger at "langt de fleste elever stadig er glade for at gå i folkeskole."

Gordon Ørskov Madsen kalder situationen en "ulykke i slowmotion" og efterlyser en national handleplan, hvor alle skolens parter og regeringen deltager.

- Ansvaret ligger hos os alle sammen. Min pointe er, at der er ingen, der taler om det massive svigt, vi har foretaget over for elever, der har særlige behov, siger han og understreger, at selvom alt ikke er i forfald i folkeskolen, kræver det en massiv indsats nu for at stoppe den negative udvikling.

- Vi skal have taget alvorligt fat på inklusionsindsatsen og få alle elever med i undervisningen. Det kræver en massiv indsats, og det kræver en indsats nu, konkluderer lærerformanden.

-rh

1/7 2025