Fokus på børn og unges trivsel i Tønder Kommunes nye planFoto: Colourbox

Fokus på børn og unges trivsel i Tønder Kommunes nye plan

I en tid, hvor trivsel og mental sundhed for børn og unge står i fokus, har Tønder Kommunes kommunalbestyrelse vedtaget en omfattende Plan for Trivsel og Mental Sundhed.

Undersøgelser viser, at flertallet af børn og unge i Danmark oplever høj trivsel, men samtidig er der en stigende gruppe, der oplever mistrivsel.

For at imødekomme denne udfordring har Tønder Kommune udarbejdet en plan, der strækker sig fra 2023 til 2026.

Planen er udarbejdet af en politisk styregruppe med repræsentanter fra Socialudvalget, Børn- og Skoleudvalget, Sundhedsudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, og Handicaprådet.

Desuden har der været inddraget interessenter som forskere, samarbejdspartnere, NGO'er, frivillige foreninger og forældre, ligesom de unge selv har været afgørende i tilblivelsesprocessen.

Planen har til formål at fremme det gode børne- og ungeliv og inkluderer følgende fokusområder:

1. Understøttelse af sociale relationer: At støtte alle børn og unge i at indgå aktivt i sociale relationer, fællesskaber og dagligdagens gøremål.

2. Hjælp til udsatte grupper: At sikre, at børn og unge i udsatte positioner samt dem med begyndende mistrivsel og nedsat mental sundhed får den nødvendige hjælp og støtte.

3. Rustning af børne- og ungeområdet: At sikre, at området er rustet til at håndtere fremtidige udfordringer.

4. Tværgående ramme: At danne en overordnet ramme på tværs af politiske udvalg og fagområder for at støtte indsatserne til børn og unge i udsatte positioner og med mistrivsel.

Desuden indeholder planen syv konkrete indsatsområder: Forebyggelse, sammenhæng, tilknytning til fællesskaber, involvering af forældre og netværk, skole og uddannelse som beskyttende faktor, digital dannelse, overblik og udvikling af eksisterende tilbud samt politisk samarbejde og interessentinddragelse.

Planen bliver forankret på tværs af fagudvalgs- og forvaltningsområder, hvor der skal udarbejdes mere konkrete handleplaner.

Fagudvalgene vil årligt give en status til Socialudvalget for at sikre løbende opfølgning og tilpasning.

Med Planen for Trivsel og Mental Sundhed ønsker Tønder Kommune at skabe et børne- og ungeliv, hvor alle får mulighed for at udvikle sig og leve et selvstændigt, aktivt, værdifuldt og meningsfuldt hverdags- og samfundsliv.

Fokus er på tidlig opsporing, forebyggelse og inddragelse af børn, unge og deres familier i udviklingen af nye støttemuligheder.

- Mistrivsel er ikke bare et individuelt problem eller et problem der skal løses i egen familie, men et problem som hele samfundet i fællesskab skal arbejde på at løse.

Børn og unges trivsel er et anliggende for alle sammen, siger Barbara Krarup Hansen, der er forkvinde for Tønder Kommunes Socialudvalg.

-rh

3/1 2024