Flere unge mistrives og har brug for hjælp til at tackle hverdagens udfordringer
Her kan forældre hjælpe en stor del af vejen, mener Dansk Sundhedssikring.
Derfor udsender deres psykologer en ny guide til forældre med gode råd til, hvordan de kan hjælpe særligt deres teenagere med støtte og vejledning.
Det sker på Sindets Dag, WHO's internationale dag for mental sundhed d. 10. oktober 2023.
ørn og unge mistrives i højere grad, og udviklingen går fortsat den forkerte vej, viser flere undersøgelser. Især angst og depression bliver i højere grad udbredt blandt de danske børn og unge.
Hos Dansk Sundhedssikring, som er Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer, har 5,5 procent af selskabets mere end 550.000 kunder henvendt sig med mentale udfordringer det seneste år.
I gruppen af piger mellem 10-18 år har hele 11 procent henvendt sig for mental støtte.
- Der er ingen tvivl om, at vi står med en stor udfordring som samfund, og alle har ansvar for at vende udviklingen.
Mange flere føler, at de har brug for hjælp til at klare hverdagen mentalt. Vi hjælper og støtter dem til at tackle de problemer, som de møder i hverdagen.
Især børn og unge henvender sig for at få hjælp til mentale udfordringer.
Vi gør her en særlig indsats for at klæde forældrene på til at hjælpe deres børn med de udfordringer, man møder i et liv, siger Kent Jensen, CEO i Dansk Sundhedssikring.
Guide til forældre
En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2021 viser, at 95 procent af de ca. 1.000 adspurgte forældre synes, det er svært at have en god samtale med deres teenager.
Derfor har Dansk Sundhedssikring nu valgt at lave en guide for at give forældrene et værktøj til at snakke med deres børn i og om hverdagen, og de problemer, som opstår i løbet af et liv.
- Vi oplever, at mange forældre rigtig gerne vil hjælpe deres børn, men de ved bare ikke, hvordan de skal gribe opgaven an. De er fx bange for at presse for meget på og komme til at skubbe deres børn længere fra sig.
Det er især svært for dem, når børnene når teenagealderen, hvor de gerne vil være selvstændige og klare sig selv uden forældrenes hjælp.
Derfor har vi udviklet en ny guide med en masse gode råd til forældrene, som forhåbentligt kan gøre det nemmere at starte samtalen, siger Claraamalie Rosenboje, udviklingschef i Dansk Sundhedssikring.
Lær at lytte i hverdagen
I den nye guide, som er gratis at downloade for alle, får forældre bl.a. råd til, hvordan de kan lytte i hverdagen og skabe en sikker havn for samtale, som børnene føler sig trygge i.
- Som forælder har man en naturlig trang til at komme med gode råd og vejledning for at hjælpe sine børn bedst muligt.
Men i teenageårene har nogle mest brug for, at en voksen lytter og anerkender. De er også i en fase af livet, hvor behovet for at blive taget seriøst virkelig træder i kraft.
Forskningen viser, at det at have en god samtalepartner er afgørende for den unges mentale trivsel, og derfor vil vi gerne klæde forældrene på til denne opgave, som kan være udfordrende, især når barnet er i teenageårene, siger Claraamalie Rosenboje.
-rh