Flere københavnske skoleelever dumper dansk og matematikFoto: Colourbox

Flere københavnske skoleelever dumper dansk og matematik

Et stigende antal elever i Københavns folkeskoler består ikke afgangsprøven i dansk og matematik, viser en ny analyse fra Københavns Kommune.

I 2024 dumpede hele 10,9 procent af eleverne, sammenlignet med 6,9 procent i 2019 før coronapandemien.

Analysen identificerer flere forhold, der kan hjælpe elever til at bestå. To-voksenundervisning viser sig særligt effektiv for fagligt udfordrede elever.

Undervisning mellem kl. 12 og 14 øger også sandsynligheden for at bestå.

Lærerens kompetencer er ligeledes afgørende - elever klarer sig bedre, når læreren har linjefag i de pågældende fag.

Derudover gavner kontinuitet i undervisningen, hvor samme lærere underviser i dansk og matematik fra 8. til 9. klasse.

Modsat reduceres elevernes chancer for at bestå, når mange fagligt udfordrede elever samles i samme klasse.

Et højt antal vikartimer (over 12 procent af undervisningstiden) påvirker også resultaterne negativt.

For elever med lav socioøkonomisk baggrund kan for mange dobbeltlektioner desuden være problematisk.

Københavns overborgmester Lars Weiss understreger problemets alvor: - Alt for mange elever består ikke folkeskolens afgangseksamen. Det er ikke kun et problem for det enkelte barn – det er et kæmpe samfundsproblem.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager tilføjer: - Folkeskolen skal være et springbræt – ikke en stopklods. At mestre dansk og matematik er af afgørende betydning for, at vores unge får en god start på voksenlivet.

Manglende beståelse af grundskolen er en af de mest udslagsgivende faktorer for, at unge ender uden uddannelse og beskæftigelse - den såkaldte NEET-gruppe.

Vejen frem
Kommunen har nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan flere elever kan bestå afgangsprøven.

Ekspertgruppens konklusioner forventes offentliggjort i midten af august.

Selvom analysen peger på flere faktorer, der kan forbedre elevernes resultater, understreger Lars Weiss, at der ikke findes én simpel løsning:

- Analysen peger ikke på én knap, vi kan trykke på, og så er problemet løst - det er samfundsproblemet for komplekst til. Men vi kan se, at to-voksenundervisning helt åbenlyst er en god idé.

Den omfattende analyse bygger på et nyt register fra Danmarks Statistik, der giver mulighed for at undersøge sammenhænge mellem forhold på klasseniveau og sandsynligheden for at bestå folkeskolen.

-rh

7/7 2025