Børn i sorg bryder tavsheden

Børn i sorg bryder tavsheden

Hvert år oplever 3.000 børn at miste en forælder i Danmark. Disse børn bliver kastet ud i en livskrise, der kan have alvorlige konsekvenser for deres familie- og skoleliv

Mere end hvert fjerde barn eller ung har inden sin 25-årsfødselsdag haft alvorlig sygdom og død tæt inde på livet. Og hvert år oplever 3.000 børn at miste en forælder i Danmark. Disse børn bliver kastet ud i en livskrise, der kan have alvorlige konsekvenser for deres familie- og skoleliv. Mange børn føler stor ensomhed i deres sorg, og flere end to ud af tre børn taler aldrig eller sjældent med andre om, hvordan de har det. Det viser tal fra Egmont Fondens Omsorgsmåling. Hele 29 % af børn i sorg oplever, at deres venner helt undgår at tale om emnet, og 39 % har en følelse af, at klasselæreren ikke tager sig af dem.

Tidligere på året kunne man se tv-dokumentarserien “Den er til dig, far!” På DR Ultra. Serien følger Mathias et år efter, han mistede sin far. Serien kan streames på dr.dk – hvor børn kan chatte om emnet med frivillige unge fra Børn, Unge & Sorg. Materialet er endvidere tilgængeligt på dr.dk/skole, hvor lærere landet over kan hente filmene og supplerende undervisningsmateriale produceret til lejligheden.

Tæt på 13-årige Mathias

“Den er til dig, far!” var titlen på en artikel skrevet af 13-årige Mathias i foråret 2014 på et magasin-skriveværksted i forbindelse med Egmont Rapporten 2014. Mathias har et mål om at vise andre børn, at der er et liv at leve, selv om man savner en mor eller far. Mathias er ligeledes fortæller i tv-dokumentaren, hvor vi i seks afsnit følger ham et år efter, at hans far døde af muskelsvindssygdommen ALS. Vi følger Mathias til konfirmationsforbered­else, til sin konfirmationsfest, på ferie til Kreta med sin mor og tvillingebror, og vi er med i hans fodboldliv – et af de vigtigste holdepunkter i mindet om sin far. Dokumentaren taler direkte til seeren med Mathias’ egen stemme. Det er en førstehåndsberetning, som fra Mathias’ vinkel er helt nøgen og autentisk.

– Dokumentaren følger Mathias tæt, både når han er glad, eftertænksom, ked af det og høj i hatten, og vi stiller ham de spørgsmål, som kun få vil stille. Derfor får vi ikke bare en fornuftsbaseret forståelse af livet uden en far, men i høj grad også en emotionel forståelse. Vi har valgt at producere en dokumentarserie, fordi den som intet andet kan give målgruppen et unikt indblik i, hvad det vil sige at være et barn, der har mistet en forælder, siger Katrin Quist-Møller fra produktionsselskabet Made by Us.

Midt i en livskrise

Kræftens Bekæmpelse, Region Hovedstaden samt Børn, Unge & Sorg har støttet op om initiativet “Den er til dig, far!”, der ud over tv-dokumentaren udgør en fotografisk udstilling og seks korte webfilm, som er målrettet børn, men også voksne omkring dem. Initiativet skal bane vejen for, at den tavshed, der omgiver børn i sorg, bliver brudt af børnene selv, deres klassekammerater, lærere og forældre. Det er produceret af produktionsselskabet Made By Us og er støttet af Egmont Fonden.

– Børn og unge, der står midt i en livskrise, kan have svært ved at råbe op og fortælle både voksne og kammerater, hvad de har brug for. Det kan have store konsekvenser for deres liv. I Egmont Fonden vil vi gerne hjælpe

På min skole var der ikke så mange, der hjalp mig, fordi de var meget nervøse for, om de ville såre mig mere. Der var ikke nogen, der snakkede om det, stort set, der var sådan næsten tavshed”

Marcus på 14, der har mistet sin far til selvmord. Citat fra en af seks kampagnefilm produceret af Made By Us med støtte fra Egmont Fonden


Om udstillingen

Udstillingen i forbindelse med dokumentarserien “Den er til dig, far!” er et fotografisk udtræk af dokumentaren og taler med dens fotografier og stærke citater direkte til beskueren, når man står i en helt almindelig hverdagspause. Udstillingen viser beretninger fra i alt seks børn, der har oplevet at miste en forælder. Ved udstillingen hænger gode råd til pårørende og andre mennesker i børnenes omgangskreds i form af gratis go-cards.

Udstillingen finder sted i:

København, DGI-byens foyer, til og med 31. maj 2016.
Ålborg, Nordkraft, i uge 40.


11/4 2016