Banebrydende madundervisning til Børn og unge i Guldborgsund Fra august i år kan børn og unge i Guldborgsund Kommune komme på madkurser hos Sakskøbing Madskole som en del af undervisningen i madkundskab. Foto: Ingrid Riis

Banebrydende madundervisning til Børn og unge i Guldborgsund

Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune besluttede på mandagens møde at afsætte 3,3 millioner kroner til en markant styrkelse af børn og unges kompetencer i køkkenet.

Over de næste tre år vil elever i både folkeskolen og Ungdomsskolen få tilbudt madkurser hos Sakskøbing Madhus.

Friske grøntsager, dej på fingrene og gang i gryderne.

Fra næste skoleår får elever i Guldborgsund Kommune tilbudt et nyt og ambitiøst madkursus som en del af undervisningen i madkundskab.

Her vil de lære at lave velsmagende retter helt fra bunden samtidig med, at de lærer om råvarer, madens grundsmage og det sunde måltid.

Guldborgsund Kommune er gået sammen med Sakskøbing Madhus om at tilbyde heldagskurser for børn og unge på Madskolen i Sakskøbing.

Konceptet bygger på Meyers Madhus' madkurser for børn og unge, Mod på Mad, som allerede med stor succes tilbydes til børn i folkeskoler og daginstitutioner i Københavns Kommune.

Kommunen har indkøbt 120 forløb årligt i de kommende tre år, så folkeskoleelever fra mellemtrinnet og opefter, specialklasser og ungdomsskoleelever kan komme på et heldags madkursus.

Formålet er at inspirere den kommende generation til at lave mad fra bunden af gode og sunde råvarer.

- Vi ved, at gode madvaner grundlægges tidligt i livet. Madskolens kurser har et virkelig højt niveau, og samtidig foregår det på elevernes præmisser med leg og nysgerrighed i fokus.

Jeg synes, det er fantastisk, at vi sammen med gode kræfter udefra kan tilbyde vores børn og unge fællesskaber og viden om mad og sund kost på en helt ny måde.

Det er en politisk prioritering at arbejde for det gode børneliv, og det her forløb er et godt eksempel på, hvordan politik bliver til praksis, siger borgmester Simon Hansen.

Margit Mikkelsen, der centerchef i Børn & Læring i Guldborgsund Kommune, glæder sig over det nye, unikke tilbud for eleverne.

- Vi er i forvejen rigtig glade for de muligheder, der ligger i dannelsesrygsækken, som giver inspiration og viden til børn og unge uden for klasselokalerne.

Nu får skolerne endnu en mulighed for at give børnene nogle enestående rammer for undervisning i madkundskab og madkultur og endnu flere lærerige oplevelser," siger hun.

Unikt og gennemprøvet koncept

Det er Sakskøbing Madhus og Claus Meyer, som har udviklet tilbuddet.

Det kombinerer erfaringerne fra Meyers Madhus med adgangen til de gode, lokale råvarer fra Lolland-Falster, der vil indgå i størst muligt omfang i Madskolens kurser.

- Meyers Madhus har opbygget en solid erfaring inden for madkurser til børn, som nu stilles til rådighed for dette initiativ på Lolland-Falster.

Guldborgsund Kommune har valgt at gå foran og prioritere børns sundhed og maddannelse, så de får kompetencer og viden, som de kan bruge resten af livet, siger Claus Meyer.

Også det lokale fødevarenetværk Muld ApS er med i udviklingen af det nye madkoncept.

Steffen Lund, der er investeringschef i Business Lolland-Falster, fortæller at Muld ApS er gået med i samarbejdet for at styrke kendskabet til og afsætning af landsdelens lokale råvarer.

- Vi vil gerne bidrage til at få lokale fødevarer ind i Madskolens tilbud og på den måde styrke erhvervsudvikling i fødevaresektoren på Lolland-Falster," siger han.

I løbet af de næste måneder skal der ansættes en kok og daglig leder af Sakskøbing Madhus, som skal oplæres på Meyers Madhus og stå for madkurserne til kommunens elever.

Når det nye skoleår begynder til august, kan skolerne booke de første forløb.

-rh

15/3 2023