14% af danske unge udviser risikoadfærd onlineFoto: Colourbox

14% af danske unge udviser risikoadfærd online

Den 1. juli 2025 markerede toårsdagen for kriminaliseringen af grooming - voksnes forsøg på at opbygge tillidsforhold til børn med seksuelt formål.

Nye alarmerende tal viser, at hver syvende ung i Danmark har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare for grooming.

Undersøgelser fra foreningen BørnUngeLiv afslører, at 14 procent af unge i 7.-9. klasse udviser adfærd, der øger deres risiko for at blive udsat for grooming.

Det drejer sig om handlinger som at chatte eller sende billeder til personer, de kun har mødt online.

- Unge lever en stor del af deres liv online, og det gør dem sårbare, hvis de ikke har digitale grænser og voksne omkring sig, der følger med, fortæller Anne-Julie Boesen Pedersen, sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd.

Situationen er alvorlig. I 2024 blev der registreret 201 anmeldelser om grooming, og hvert fjerde barn og ung i Danmark har inden for det seneste år oplevet at blive kontaktet af en fremmed voksen på nettet.

Skolen skal tage ansvar
Ifølge eksperter spiller uddannelsesinstitutioner en afgørende rolle i at beskytte unge mod digitale krænkelser.

- Det er vigtigt, at skolerne arbejder systematisk med digital dannelse og online risikoadfærd, understreger Anne-Julie Boesen Pedersen.

Hun påpeger, at der er behov for klare kommunale strategier, der kan hjælpe skolerne med at udarbejde konkrete planer for håndtering og forebyggelse af digitale krænkelser.

Forældres nøglerolle
Mens skoler har et ansvar, fremhæver eksperter, at forældre spiller en afgørende rolle i forebyggelsen af grooming:

- Forældre kan mindske børns risiko for at blive udsat for grooming. Som forælder kan du spørge nysgerrigt og vise oprigtig interesse for dit barns online liv – på samme måde som du spørger til skolen, fritiden og vennerne, siger Tine Fuglsang, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Hun tilføjer: - Gør det klart, at det aldrig er barnets skyld, hvis noget ulovligt eller grænseoverskridende sker. Ofre for grooming bærer ofte på følelser af skyld og skam, som kan forhindre dem i at søge hjælp.

Forebyggelsesindsatsen bør særligt målrettes børn og unge, der mistrives. "Børn med lavt selvværd og svage sociale relationer er ofte særligt modtagelige for anerkendelse og opmærksomhed, og det kan udnyttes af gerningspersoner, forklarer Tine Fuglsang.

Råd til forældre
Eksperter anbefaler, at forældre

- Viser interesse for barnets digitale hverdag
- Taler åbent om risici uden at skræmme
- Giver barnet klarhed om, at det aldrig er deres skyld, hvis de udsættes for krænkelser

Forældre kan få yderligere råd hos 'Genvej – til dit barns digitale liv', og hvis et barn har været udsat for grooming, kan Red Barnets SletDet-rådgivning kontaktes.

Anbefalinger til skoler
For at styrke skolernes indsats mod digitale krænkelser anbefales det at:

- Tilknytte en nøgleperson med særlig viden på området
- Udarbejde konkrete planer for håndtering af sager
- Sikre en kommunal strategi på det digitale område
- Styrke samarbejdet med forældre om digital dannelse

Skoler kan finde relevant materiale på Red Barnets hjemmeside til at fremme digital dannelse blandt børn og unge.

Med kombinerede indsatser fra lovgivning, skole og hjem er håbet at kunne reducere antallet af unge, der udsættes for denne form for digitale overgreb i fremtiden.

-rh

2/7 2025