Søsætning af flydende have i Københavns Havn© Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden.

Søsætning af flydende have i Københavns Havn

Lokale skoleelever er med til at søsætte en have fuld af hjemmehørende arter i Københavns Havn.

WWF Verdensnaturfonden og By & Havn står bag det flydende økosystem, der skal skabe forbindelse mellem livet over og under vand.

I Københavns Havn vokser ålegræsset livligt, talrige fiskearter lever her, og langs kajkanten udgør særlige fiskebørnehaver skjule- og levesteder til mindre fisk.

Biodiversiteten blomstrer med andre ord i havnen, men det er ikke til at se med det blotte øje.

Derfor skal en 44 kvadratmeter stort flydende have minde københavnerne om, at naturen findes både over og under vand.

Det er WWF Verdensnaturfonden, der sammen med By & Havn står bag den blomstrende flåde, som tirsdag den 17. september blev søsat ved Frederiksholmsløbet i København med hjælp fra både lokale skoleelever og lokalpolitikeren Astrid Aller (SF).

- Der er allerede meget liv i Københavns Havn, men med det flydende økosystem skaber vi en oase for livet både over og under vand.

- Vores arter – hvad enten det er sommerfugle eller fisk – har brug for hjælp, fordi vi i Danmark har alt for lidt natur.

- Derfor ønsker vi med den flydende have at gøre opmærksom på, at selv små håndsrækninger til naturen gør en forskel,” siger Henrike Semmler Le, der er seniorrådgiver for hav i WWF Verdensnaturfonden.

Formålet med haverne er at skabe små åndehuller på og i vand. Foruden de hjemmehørende arter, der plantes på haverne, vil der også være muslingereb under overfladen, som filtrerer vandet og dermed bidrager til et renere havnemiljø.

- Københavns havn er fuld af menneskeliv, men dyrene og planterne kunne bruge en ekstra håndsrækning.

- Den flydende have er et fantastisk bud på noget, der både hjælper biodiversiteten og får vores havn til at blive smukkere og grønnere.

- I SF glæder vi os til flere af den slags, og arbejder også for at havnen skal have små øer man kan sejle eller svømme til, så havnen bliver endnu bedre, siger Astrid Aller.

En lille hånd til biodiversiteten

Elever fra Skolen i Sydhavnen hjalp torsdag til med at plante hjemmehørende arter som kattehale, strandasters og mjødurt, der trives godt i saltholdigt omgivelser på den flydende have.

Her fik eleverne samtidig mulighed for at lære mere om biodiversitet og dansk natur både på land og i vand.

- Naturen i Københavns Havn er mangfoldig, og havnen spiller en vigtig rolle i københavnernes hverdag og for turismen i byen.

- Med de flydende haver giver vi en lille hjælp til biodiversiteten i havnen og bringer samtidig naturen op til overfladen, så vi bliver mindet om, at natur både findes på land og i vand, siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Den flydende have er den første af sin slags i Københavns Havn, men bestemt ikke den sidste. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn vil nemlig over tid etableres flere flydende haver i havnen.

Siden 2020 har de haft et partnerskab om at skabe bedre betingelser for biodiversiteten i Københavns Havn.

Parterne har blandt andet etableret flere end 100 fiskebørnehaver og gjort Københavns Havn til verdens første ålerefugium.

-rh

18/9 2024