Aktuelle nyheder - Skolen

Ny podcast: Sådan kan lærere hjælpe et barn i sorg

Ny podcast: Sådan kan lærere hjælpe et barn i sorg

I ny podcast fra Kræftens Bekæmpelse giver eksperter gode råd til lærere om børn og sorg. Podcasten skal hjælpe de mange lærere, der er usikre på, hvordan de bedst støtter elever, der oplever sygdom eller død i allernærmeste familie.

Del artiklen på

Hvordan taler jeg med en elev, der har mistet sin mor? Hvor meget skal jeg kontakte den forældre, der er tilbage? Er det muligt at tage noget af sorgen fra barnet? Og kan jeg tillade mig at undervise i emner, der handler om sygdom eller død, når en elev i klassen har en mor eller far, der er alvorligt syg eller har mistet en forælder?

 

Spørgsmålene er mange og tunge, når en lærer står med en elev, hvis mor eller far er alvorligt syg af en livstruende sygdom eller som har mistet en forælder. Rigtig mange lærere, der møder et barn krise, ved ikke, hvordan de kan hjælpe barnet.

 

- De lærere vi taler med, er ofte i tvivl om, hvorvidt de gør det godt nok. De fleste står i situationen for første gang, og ved ikke, hvordan de bedst hjælper den elev, der står midt i voldsom sorg. Samtidig er de også berørt personligt, fordi de kender barnet og familien, og de føler ansvar for, at barnet trives, fortæller Per Bøge, børne- og ungechef i Kræftens Bekæmpelse.

 

Syv børn på hver skole lever med tabet af en forælder
Nu har Kræftens Bekæmpelse udgivet podcasten "OMSORG for børn", der skal gøre det lidt nemmere for lærere at tage den svære snak med elever, der oplever sygdom eller tab i nærmeste familie. I podcasten stiller lyttere spørgsmål til to eksperter, der sammen med radiovært Morten Resen giver gode råd til, hvordan man som lærer møder elever med sorg og bekymringer.

 

- Som lærere kan vi blive bange for at gøre eleverne kede af det, hvis vi taler om den forældre, de har mistet eller som er syg. Men vi kan ikke gøre barnet ked af det – det er allerede ked af det. Det skal vi give plads til og skabe et rum for. Og der har lærere en vigtig rolle. Det værste er, hvis barnet ikke får talt om sine følelser og tanker – det kan give alvorlige problemer senere i livet, siger Per Bøge.

 

Hvert år mister 1.200 skolebørn en forælder, og knap 10.000 skolebørn lever med tabet af en forælder. Det svarer til cirka syv elever på en gennemsnitlig dansk skole. Dertil kommer de tusindevis af elever, hvis mor eller far bliver alvorlig syg.

 

Podcasten er en del af en serie på i alt ti afsnit. I andet afsnit, der udkommer onsdag den 18. maj, møder lytterne læreren Louise, der får gode råd til, hvordan hun hjælper sin elev på 12 år, der har mistet sin mor.

 


Lyt til podcasten OMSORG for børn - afsnit 2

 

-mo

Læs mere om Skolen

23/5 2022