Aktuelle nyheder - Skolen

Miljøstyrelsen siger god for stofmundbind

Miljøstyrelsen siger god for stofmundbind

40 mundbind af tekstil er undersøgt for flere forskellige problematiske stoffer. Miljøstyrelsen har vurderet, at der ikke er sundhedsmæssig risiko ved brug af dem.

Del artiklen på

Så skal vi på den igen. Mundbind er endnu engang blevet en del af vores hverdag. Sidste vinter var vi mange, som valgte stofmundbindet til, og derfor valgte Miljøstyrelsen at undersøge markedet nærmere.

Miljøstyrelsen har i en undersøgelse i 2021 kortlagt markedet af stofmundbind og udvalgt 40 mundbind af tre forskellige materialetyper (bomuld, polyester, og blandet tekstil) til kemiske undersøgelser.

22 af mundbindene er produceret uden for EU, fem inden for EU og 12 i Danmark, mens et enkelt mundbind havde ukendt oprindelse. Mundbindene blev undersøgt for indhold af flourstoffer, metaller, bisphenol A, formaldehyd, isocyanater og tre klorerede flammehæmmere.

- Der blev fundet flere sundhedsmæssigt betænkelige kemikalier i nogle af de undersøgte mundbind, men i så små mængder, at vi vurderer, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved brug af dem, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

Vurderingen er lavet på baggrund af scenarier, hvor kemikalier overføres ved hudkontakt.

Stofmundbindene blev analyseret for indhold af problematiske stoffer samt migrationen af udvalgte stoffer. Yderligere blev der lavet vasketest på udvalgte stofmundbind for at undersøge, om kemikalierne forbliver i mundbindene, eller om de potentielt udvaskes til miljøet.

Læs rapporten 

-mo

Læs mere om Skolen

1/12 2021