Med de rette lofstplader kan man sikre en god lyd og frisk luft, der begge er med til at styrke læringen. Foto: Thomas Mølvig.

Lys, lyd og luft styrker læringen i Roskilde

En kombination af totalrenovering og nybygning har gjort Klostermarksskolen i Roskilde til en mere helstøbt skole. Loftsventilation, akustikplader og masser af dagslys skaber grobund for et inspirerende og dynamisk læringsmiljø

Da de første elever tog Klostermarksskolen i brug i 1963, kunne de glæde sig over en helt ny skole, der på mange måder var forud for sin tid. Skolen var tegnet af den verdensberømte arkitekt Henning Larsen, og arkitekturen bød på fremsynet betonbyggeri i ét plan med flade tage. Dagslyset havde høj prioritet i alle lokaler, og en central korridor gjorde det nemt at komme rundt på skolen.

Efter næsten 50 års tro tjeneste var bygningen dog ved at være nedslidt og betonen i dårlig forfatning. Desuden var der i mellemtiden sket store teknologiske fremskridt inden for ventilation og akustik – og samtidig havde flere forskere dokumenteret, hvor stor betydning et godt indeklima har for læring og arbejdsmiljø. Det var nødvendigt at gå radikalt til værks og rive næsten halvdelen af de 12.000 m2 ned, så skolen kunne totalrenoveres og genopstå i en ny og mere tidssvarende version.

En forvandlet skole

I dag er skolen fuldstændig forvandlet. Omkring 4.500 m2 er nybygning, og resten er renoveret. Hovedindgang­en er flyttet og indrammes af en ny tilbygning i to etager. Den nye fløj omkranser skolegården og binder skolen sammen med det store grønne område mod sydvest.

Ved at tænke skolen som en by med et centralt torv og små lokale pladser har JJW Arkitekter skabt både et fællesskab, der omfatter hele skolen, og små lokalmiljøer. Indskoling, mellemtrin og udskoling har fået hver deres bygningsområde, som er indrettet og tilpasset den enkelte aldersgruppe.

Bedre indeklima i klasserne

Indenfor er det gode lys­indfald bevaret, og et Troldtekt-ventilationsloft sørger for god akustik og frisk luft, som fordeles jævnt i lokalerne. Troldtekt har leveret omkring 2.000 m2 ventilationslofter til skolen.Dermed er der taget højde for at forebygge de store problemer med dårligt indeklima, som plager mange, især ældre, danske skoler. Alene i Aarhus er der reno­veret adskillige skoler, hvor man har benyttet sig af Troldtekt-ventilation. For at kunne implementere denne ventilations­løsning kræver det, at man kan lave et nedhængt loft med 200 mm luft over, så der er plads til installationer over loftet.

Flere undersøgelser, bl.a. et DTU-forsøg fra Vallensbæk Skole, dokumenterer, at god luftkvalitet netop øger elevernes indlæring markant.

Forsøgene fra Vallensbæk Skole er beskrevet i et Plan C-produktkatalog, der kan downloades fra www.plan-c.dk.

Frisk luft har effekt som et ekstra skoleår

Luften i et lokale er afgørende for, hvor effektivt kroppen og hjernen fungerer, og derfor giver det markante gevinster for indlæringen at nedbringe mængden af CO2 i undervisningslokaler. DTU udførte i 2011 et Plan C-forsøgsprojekt på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret samme type Troldtekt-ventilationsloft som på Klostermarksskolen i Roskilde. Og resultaterne var overbevisende: I det forbedrede indeklima nåede eleverne 5 % flere opgaver og lavede halvt så mange fejl.

– Når vi sammenholder de to resultater, når vi frem til, at eleverne klarer sig 10 % bedre i den gode luftkvalitet. Set over et helt skoleforløb på ti år svarer det jo til et års ekstra læring, siger ph.d. Søren Terkildsen, der udførte forsøget for DTU Byg.

Om Troldtekt-ventilation

Troldtekt-ventilation kombinerer god akustik med frisk luft. Løsningen er opbygget af passive og aktive Troldtekt-plader, og luften blæses ind gennem de aktive plader. Ventilationsanlægget er skjult over loftet, så der ikke er synlige ventilationsrør i lokalet.

Fladen til indblæsning af frisk luft er væsentligt større end med traditionelle ventilationskanaler. Det sikrer en jævn luftfordeling, som hverken støjer eller giver træk – og energiforbruget er omtrent det halve af andre ventilationsløsninger, fordi den friske luft indblæses ved et lavt tryk.

Troldtekt-akustikplader er fremstillet af naturmaterialerne træ og cement. Troldtekt har gode akustiske og brandtekniske og indeklimamæssige egenskaber.

www.troldtekt.dk

Styrk dine elevers viden om børn på flugt

På børnerettighedsdagen den 20. november kan skoler sætte fokus på vilkårene for flygtningebørn sammen med Red Barnet. Det sker bl.a. med nye undervisningsmaterialer til alle klassetrin og aktiviteter på skoler i hele landet

Børnerettighedsdagen · 25-08-2017

Alle billeder er fra Iselingeskolen – Vordingborg Kommune. Her har man haft fokus på at optimere elevernes toiletforhold.

Skal børnene så bare holde sig?

Hver femte elev synes, at deres skoletoiletter er så ulækre, at de nægter at benytte dem. Men sådan er det ikke længere på Iselingeskolen

Dr. Schutz · 25-08-2017

Elever dyster i nyheder om krop og idealer

Med temaet krop og idealer giver Mediekonkurrencen 2018 6.-10. klasse mulighed for at forholde sig kritisk til de normer og idealer, der får mange unge til at mistrives i jagten på “det perfekte”

Sex og samfund · 25-08-2017

Dekoration i klasselokale med Silent Deco Flexible med verdenskort.

Skru ned for støjen med kreative akustik-miljøer

Vi diskuterer ofte folkeskoleelevers indlæringskurve, men glemmer det afgørende fundament: Kan de høre, det de skal? Nej, siger ekspert i akustik og peger på løsningen

Lydac · 25-08-2017

Projekt Sund Skole er et helt nyt EU-støttet projekt, som skal hjælpe de danske skoler, forældre og børn med at gøre sundhed til en vanesag i skolen.

Nyt projekt gør årgang nul til årgang sund

Et helt nyt EU-støttet projekt skal hjælpe både skoler, forældre og børn med konkrete værktøjer til at skabe nye sunde årgange

Projekt Sund Skole · 25-08-2017