Samspil med lærere skal give fornyet hjemmeside
Hjemmesiden vandetsvej.dk formidler hele vandets kredsløb. Siden går en grundig opdatering i møde, og forsyningerne bag siden ønsker det skal ske i et samarbejde med lærerne
Af: Marie Lauritzen, informationsmedarbejder, Spildevandscenter Avedøre I/SForestil dig at åbne for din vandhane uden at blive mødt af rislende frisk vand. Eller at trykke på knappen på toilettet uden at vandet skyller toiletpapir og andre ‘sager’ ud.
Vand er ligeså almindeligt for os, som når vi tænder for lyset eller sætter telefonen eller Ipaden til opladning. Alt sammen noget vi tager som en selvfølge. Men det er det ikke. Hver dag arbejder flere tusinde mennesker rundt om i Danmark på, at vi kan få rent vand ud af hver eneste vandhane, og de fjerner hver eneste stykke afføring og toiletpapir, inden vandet sendes tilbage til naturen.
Fagnørderne fortæller
Danmarks store forsyninger har lavet undervisningssiden, vandetsvej.dk, der formidler viden om vandets kredsløb, fra grundvand og drikkevand til forbrug og renset spildevand. Siden er lavet af fagnørder, og det er der kommet en fagligt stærk side ud af, hvor man ikke er i tvivl om, at det der står, er rigtigt. Budskabet er i sin enkelhed, at vi skal passe på vandet i hele sit boblende kredsløb.
Faglighed, beat og pædagogik
Men spørger man lærere og elever, og det er væsentligt, da siden henvender sig til grundskolen, så nærmer siden sig kedelig i udtrykket, og fanger ikke den ånd og det beat, der er på skolerne. Men hvordan gør man det? Og kan det fanges og lægges på en hjemmeside samtidig med, at man tilfredsstiller både skolens farverige beat og fagnørdernes trang til orden og korrekthed? I løbet af det næste års tid skal siden under kniven, og denne gang bliver det i et tæt samspil med lærere så faglighed, beat og pædagogik forenes.
Omtanke kræver viden
Når det kommer til at passe på vandet i sin vej rundt i kredsløbet, kan vi gøre meget nu og her, f.eks. lade være med at proppe toilettet til med vatpinde, bind og klude, som renseanlæggene efterfølgende bruger hulens mange ressourcer på at fjerne igen. Det er en simpel ting, som alle, både børn og voksne kan hjælpe til med derhjemme. Men når det kommer til at værne om fremtidens drikkevand, kræver det meget mere omtanke. Her skal eleverne kende til, hvordan man undgår at forurene, de skal lære at værdsætte naturen og det rene vand, så de ønsker at beskytte det – og så skal de lære, hvordan man gør.
Vil du deltage?
Går du med tanker og ideer om fremtidens formidlings hjemmeside om vand, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt Birgitte Skjøtt, DANVA, på bs@danva.dk.
www.danva.dk