
Juniormesterlære giver 48 unge i Assens Kommune en ny vej til erhvervslivet
Fra august 2025 bliver skoledagen markant anderledes for 48 elever i Assens Kommune, når den nye juniormesterlæreordning træder i kraft.
Ordningen giver udskolingselever mulighed for at kombinere skolegang med praktiske erfaringer i erhvervslivet, hvor 1-2 dage om ugen tilbringes i praktik hos lokale virksomheder.
En af de unge, der ser frem til det nye skoletilbud, er 14-årige Lea Rønn fra Glamsbjergskolen. Hun drømmer om en fremtid som frisør eller kosmetolog.
- Det, jeg bedst kan lide, er at arbejde med mine hænder. Jeg har det faktisk allerbedst, når jeg passer mit fritidsjob på et pizzeria eller farver mine veninders hår, fortæller Lea, der glæder sig til at få mere praktisk indhold i sin skolegang.
I Assens Kommune har man valgt, at eleverne i juniormesterlæreordningen fortsat skal være tilknyttet deres stamklasse.
Dette skyldes, at man ikke anser ordningen som et specialtilbud, men som en måde at tilpasse uddannelsesrammerne til de unge.
- Det fællesskab, de unge er en del af i klassen, er også vigtigt for deres trivsel, skolegang og lyst til at komme i skole.
- Og derfor skal de selvfølgelig blive i det fællesskab, forklarer Camilla Lykke Sørensen, formand for Uddannelse, Børn og Familieudvalget i Assens Kommune.
Fokus på kernefag sikrer videre uddannelse
Elever i juniormesterlære skal som minimum følge fagene dansk og matematik, hvilket sikrer, at deres afgangseksamen er adgangsgivende til en erhvervsuddannelse.
På Glamsbjergskolen har man desuden valgt at inkludere naturfagene i ordningen.
Skoleleder Mette Runge uddyber: - Vi har forsøgt at tilrettelægge hverdagen på en sådan måde, at hvis eleverne på et tidspunkt fortryder, vil de stadig være klædt på til at gå op i alle de bundne prøvefag.
Både Lea og kommunens ledelse håber nu på, at lokale virksomheder vil tage godt imod de unge praktikanter.
Espen Fossar Andersen, chef for Dagtilbud og Skole i Assens Kommune, understreger ordningens potentiale:
- Juniormesterlæreordningen har potentiale til at hjælpe mange unge godt videre til en erhvervsuddannelse.
- Derfor håber jeg, at vores egne kommunale arbejdspladser såvel som private virksomheder vil tage godt imod de unge.
Skulle nogen elever stå uden praktikplads i en periode, vil der blive etableret alternative muligheder for praktisk undervisning, tilføjer han.
Fakta om juniormesterlære
Fra august 2025 kan elever i 8. og 9. klasse komme i juniormesterlære med 1-2 ugentlige praktikdage på en virksomhed, erhvervsuddannelse eller lignende institution.
De består folkeskolens afgangseksamen ved at opnå minimum 2 i gennemsnit i dansk og matematik samt gennemføre en afsluttende evalueringssamtale.
De 48 tilmeldte elever i Assens Kommune udgør 6% af eleverne på de kommende årgange, og deres afgangseksamen vil give direkte adgang til erhvervsuddannelser uden eux.
-rh