Horslunde-elever tilbydes stabil løsning med det sammeFoto: Colourbox

Horslunde-elever tilbydes stabil løsning med det samme

Horslunde Realskole meddelte den 11. januar Lolland Kommune, at skolen står overfor lukning.

Siden da har kommunen arbejdet på højtryk for at vurdere mulige løsninger for eleverne, i tilfælde af, at generalforsamlingen i Horslunde Realskole beslutter at lukke skolen.

Mandag holdt kommunen og bestyrelsen for Horslunde Realskole møde om mulighederne.

- Vi har lagt vægt på, at eleverne skal have så få skift som muligt, og derfor har vi valgt at tilbyde eleverne at starte på Byskolen, som vil være deres distriktsskole efter sommerferien.

Det giver mulighed for en stabil løsning for det enkelte barn med det samme.

Skulle der være forældre, der meget gerne vil benytte Horslunde Landsbyordning i forårsmånederne, er det også muligt, siger udvalgsformand Thomas Bo Østergaard.

Dialogen med bestyrelsen fra Horslunde Realskole har konkret resulteret i, at bestyrelsen vil indstille overfor generalforsamlingen den 29. januar, at skolen først lukker ved udgangen af februar måned.

Det giver kommunen en måned til at forberede elevernes skoleskift, og den tid skal udnyttes optimalt:

- Det er et stort chok for elever og forældre, at deres skole skal lukke.

Vi vil bruge tiden til at lave en god brobygning til skoletilbuddet på Byskolen, både via forældremøder og gensidige besøg mellem de to skoler, siger sektorchef for Skole og Dagtilbud, Espen Fossar Andersen.

Skolelederen for Byskolen Bettina Siegwardsen er allerede tirsdag eftermiddag på besøg på Horslunde Realskole, hvor hun er klar til en dialog med medarbejderne:

- Byskolen overtager ansvaret for eleverne den 1. marts, og det giver behov for ekstra lærerkræfter.

Vi har allerede i dag ledige stillinger, så jeg vil opfordre lærerne til at søge de stillinger, vi har slået op.

Samtidig vil Byskolen holde hånden under personalet på Horslunde Realskole i perioden indtil skolen lukker, idet realskolen både mangler skoleleder og skolesekretær.

- Det er en utraditionel konstruktion, men det er i alles interesse, at vi finder de gode løsninger, så realskolen fungerer tiden ud, og der dermed er kræfter og overskud til at lave et godt overgangsarbejde mellem de to skoler, siger Thomas Bo Østergaard.

Bestyrelsen på Horslunde Realskole er tilfredse med udfaldet af mandagens møde med kommunen:

- Jeg synes, kommunen har været konstruktiv i dialogen om de forskellige løsninger, og de har haft fokus på børnenes behov.

Vi har som bestyrelse bidraget til den gode løsning ved at indstille til generalforsamlingen først at lukke skolen ved udgangen af februar, så vi kan give børn og forældre tid til at fordøje situationen, siger bestyrelsesformand Thomas Fabienke.

Transport

Eleverne fra Horslunde, der tager imod skoletilbuddet på Byskolen, vil få tilbudt gratis transport indtil sommerferien.

Fra 1. august gælder de almindelige regler for buskørsel, som er, at elever der bor længere væk fra distriktsskolen end 8 km. har ret til gratis skolebuskørsel.

Der vil desuden være bustransport til de brobygningsaktiviteter, som eleverne deltager i i skoletiden/SFO-tiden.

Dialog med alle forældre

Så snart Lolland Kommune har adgang til klasselister over elever, forældre, telefonnumre mv. vil kommunen tage kontakt til forældrene for at høre, hvad ønskerne er for den enkelte elev.

Der er allerede 23 elever, der har søgt og er indskrevet i Søllested Landsbyordning pr. 1. februar.

Stenoskolen har tilbudt at undervise og føre 12 9.-klasse-elever til eksamen.

Nogle få har søgt og fået plads på Byskolen, og Stormarkskolen har også fået mange henvendelser om frit skolevalg.

- Vi skal have et overblik over, hvor mange elever, der lander hvor, så vi kan få planlagt undervisningen, antal lærere osv.

Herunder om der er behov for lidt ekstra ressourcer i klasserne for at lave nogle gode ryste-sammen-forløb”, siger Espen Fossar Andersen.

Ingen folkeskole i Horslunde

- Der har været spekulationer om, hvorvidt kommunen ville føre realskolen videre i en eller anden form som kommunalt skoletilbud i Horslunde.

Det kommer ikke til at ske, siger Thomas Østergaard;

- Der er for mange usikkerheder og risici for kommunen i forhold til at gå ned ad den vej. Elevtalsudviklingen, bygningernes forfatning, forældrenes ønsker og søgemønstre i fremtiden.

Det betyder, at landsbyordningens skoletilbud lukker den 30. juni som planlagt.

- Til gengæld kan jeg berolige forældrene i Horslunde med, at der fortsat er politisk opbakning til at fastholde tilbuddene til de 0-6-årige i området, og der er således ikke nogen planer om at lukke Stjernehuset eller dagplejen i lokalområdet, slutter Thomas Østergaard.

-rh

16/1 2024