Bryd tabuer og styrk fagligheden
I foråret 2014 kan elever være nyhedsredaktion i en uge og tale om svære emner i familien i forbindelse med ‘Mediekonkurrence for skoler’
Af: Ida Fabricius Bruun, Red Barnet"Det værste er, når vi skal have idræt. Der kan jeg næsten aldrig være med, fordi min ryg er fyldt med sår og mærker og ar, fordi min far slår mig med et bælte.
"
Uddrag fra et barns chat på BørneLinket – et chatrum for børn og unge i voldsramte familier.
For hundredetusinder af børn i Danmark er der mere kaos end trygge rammer i hjemmet. Derfor er ‘Kaos i familien – bryd tavsheden’ temaet, når Politiken, Ekstra Bladet og Red Barnet afholder ‘Mediekonkurrence for skoler 2014’ for landets 6. til 10. klasser.
Når eleverne deltager i konkurrencen producerer de deres helt egen avis trykt i 1.000 eksemplarer eller/og deres eget nyhedssite, hvor de kan integrere film, musik, sociale medier og meget mere. Vinderne kåres og vinder fede præmier, når det hele er overstået. I løbet af ugen dykker eleverne ned i journalistiske genrer, leger nyhedsredaktion og samarbejder om at skabe et unikt produkt.
- Nyhedsproduktion er en undervisningsform, eleverne får rigtig meget ud af, fordi de arbejder intensivt og interaktivt på næsten samme måde, som mediehusene gør i virkeligheden. Med vores online avisværktøj ‘Redaktionen’ får eleverne alt, hvad de har brug for til at udforske de journalistiske genrer. Og muligheden for selv at vælge uge og produkt, gør konkurrencen fleksibel i forhold til skemaer og årsplaner, siger Louise Abildgaard Grøn, projektchef på Ekstra Bladet Skole og Politiken Skole.
Mulighed for at tale om svære emner
Samarbejdet med Red Barnet giver både elever og lærere anledning til at dykke ned i nogle af de emner, der er allersværest at tale om: vold, skilsmisse, psykisk sygdom, alkoholmisbrug og seksuelle overgreb.
- Alt for mange børn lever i familier, der er tynget af alvorlige problemer, som er svære at tale om. Men det er så vigtigt, at vi bryder tavsheden og rusker op i de voksne, der har ansvaret for at børn trives, så deres ret til tryghed og omsorg bliver respekteret, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.
Klasser, der vil lave avis, arbejder med Politikens og Ekstra Bladets prisvindende avisværktøj til skoleelever. Og elever, der vil lave nyhedssite, arbejder i programmet WordPress særligt konstrueret til dette forløb. Red Barnet stiller ekspertviden og kilder til rådighed i alle fire uger. På MEGAFONEN – Red Barnets skolewebsite – kommer der til januar et særligt elevunivers med tekst, video og fotos om temaet. Eleverne modtager 1.000 eksemplarer af deres egen professionelle avis trykt på rigtigt avispapir.
- Mediekonkurrencen var et super godt værktøj for eleverne at arbejde med – og det samme for læreren. Værktøjet skaber overblik over arbejdet, den journalistiske genre og layoutdelen, siger Hanne Marcussen, lærer på Fælleshåbskolen, der deltog med sin klasse sidste år.
Mediekonkurrence for skoler 2014
- Alle 6. til 10. klasser kan være med i konkurrencen
- Eleverne (6.-10. klasse) kan vælge mellem to medieformer: Trykt avis og/eller et nyhedssite.
- Eleverne modtager 1.000 eksemplarer af deres avis trykt på rigtigt avispapir.
- Eleverne kan integrere filmproduktion, artikelskrivning, sociale medier, blogging, research, reportage og interviews
- Den trykte avis laves med avisværktøjet ‘Redaktionen’ – Ekstra Bladet og Politikens prisvindende avisværktøj til skoleelever
- Nyhedssitet produceres i et Wordpress-system særligt tilegnet denne konkurrence
- Vinderne kåres og præmieres i forskellige kategorier og aldersgrupper
- Det er gratis at deltage
- Lærere kan tilmelde deres klasse på www.politiken.dk/skole eller www.ekstrabladet.dk/skole
Kaos i hjemmet
- Hver tredje 15-årige har oplevet, at deres forældre er blevet skilt. (Kilde: SFI Det Nationale Forskningscenter for velfærd, 2012: ‘Delebørn i Tal’)
- Hver femte ung i 8. klasse har været udsat for vold fra deres forældre inden for de seneste 12 måneder. (Kilde: SFI, 2010: ‘Vold mod unge i Danmark’)
- Hvert 10. barn skønnes at vokse op i familier med alkoholproblemer. (Kilde: Sundhedsstyrelsen og SIF, 2008: ‘Danskernes alkoholvaner’)
- Hver 10. ung i 9. klasse har oplevet seksuelle overgreb fra voksne eller haft uønskede seksuelle erfaringer med jævnaldrende. (Kilde: Socialministeriet: ‘Unges trivsel – År 2008’)
- 80.000 børn og unge i Danmark har en mor eller en far der lider af psykisk sygdom. (Kilde: www.tabu.dk)