
Bekymrende stagnation i ansøgertallet til læreruddannelsen
Der er fortsat udfordringer med at tiltrække nye studerende til læreruddannelsen, viser de nyeste ansøgertal for kvote 2.
Antallet af ansøgere er faldet med 1 procent sammenlignet med sidste år, hvilket bekymrer Danmarks Lærerforenings formand Gordon Ørskov Madsen.
Udviklingen er særligt alvorlig set i lyset af, at optaget på landets læreruddannelser er faldet med hele 22 procent siden 2016.
- Folkeskolen mangler lærere, vi står med en vigtig opgave, og vi har brug for alle kræfter, understreger han.
Der er dog stadig håb forude, da kvote 1-ansøgningerne først har deadline den 5. juli. DLF-formanden fremhæver også den nye læreruddannelse med bedre kobling til praksis som et muligt trækplaster for kommende studerende.
Arbejdsvilkår påvirker unges uddannelsesvalg
En væsentlig udfordring for rekrutteringen er de unges opfattelse af arbejdsvilkårene i folkeskolen. Undersøgelser viser, at historier om pressede lærere og et hårdt psykisk arbejdsmiljø afholder mange unge fra at vælge læreruddannelsen.
- Det er vigtigt, at vi bliver ved med også at fortælle de gode historier fra folkeskolen, for arbejdet som lærer er det vigtigste job i verden, siger Gordon Ørskov Madsen.
Han pointerer samtidig, at forbedrede arbejdsvilkår er afgørende for at tiltrække flere unge til faget.
For at vende udviklingen kræves der således både en styrket formidling af lærergerningens positive sider og konkrete forbedringer af arbejdsforholdene i folkeskolen.
Kun på den måde kan man sikre tilstrækkeligt med kvalificerede lærere til fremtidens folkeskole.
-rh