Viva Frida Kahlo
Viva Frida Kahlo
Østervangskolen blev danmarksmestre i madkundskabDet blev 6. klasse fra Østervangskolen i Hadsten, der løb med sejren og titlen som danmarksmestre i madkundskab 2025. Foto: Lars Salomonsen

Østervangskolen blev danmarksmestre i madkundskab

I smukke rammer på Gram Slot i Sønderjylland udspillede sig onsdag en sand kartoffelfest, da årets DM i Madkundskab 2025 fandt sted.

Efter intens konkurrence kunne 6. klasse fra Østervangskolen i Hadsten juble over danmarksmesterskabet.

200 børn fra hele landet deltog i konkurrencen, hvor ti udvalgte skoleklasser fra 5.-8. klasse dystede i fire discipliner med kartoflen som omdrejningspunkt.

Der blev kogt, stegt, most og braset, mens lærere, dommere og lokalpolitikere heppede på de unge kokke. Madentusiast Micki Cheng var konferencier ved arrangementet.

DM i Madkundskab er en del af projektet Madkamp, der også udgiver undervisningsmateriale og afholder kurser for madkundskabslærere. Bag projektet står Madkulturen og REMA 1000.

Judith Kyst, direktør i Madkulturen, fremhæver konkurrencens betydning i en tid, hvor skolemad er højt på den politiske dagsorden:

- Maden i skolen har stor betydning for den madkultur, børn tager med sig ud i livet.

- En skolemadsordning kan være en vigtig brik i deres maddannelse – særligt hvis eleverne selv får fingrene i farsen – men vi må ikke glemme madkundskabsfaget. Det er her, eleverne lærer køkkenkompetencer, de kan bruge resten af livet, siger Judith Kyst.

Kartoflen som klimavenlig råvare
Årets tema var ikke tilfældigt valgt. Kartoflen er udset som en central råvare, der kan produceres lokalt med lavt klimaaftryk – noget der bliver stadig vigtigere i madkundskabsundervisningen.

- Det er en kendsgerning, at vi skal omlægge vores kødtunge madvaner, hvis vi vil imødegå klimakrisen," forklarer Judith Kyst.

- Ved at oplyse og inspirere børnene til, hvordan man gør en forskel i køkkenet, giver vi dem redskaber til at handle på deres klimabekymring.

REMA 1000's kommercielle direktør Anders René Jensen tilføjer:

- Når børn får lov til selv at gå på opdagelse i køkkenet, spirer både nysgerrighed og madglæde. DM i Madkundskab viser, hvor stor en forskel undervisning i madlavning kan gøre.

Siden Madkamp startede i 2012, har projektet nået over 30.000 skoleelever og 1.500 lærere i hele Danmark og bidrager fortsat til at styrke madkundskabsfaget som en vigtig del af fremtidens maddannelse.

-rh

2/5 2025