I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog på det lille forlag i Frederikssund, Bjerre Trykkeri og Forlag.

Et livsværk med grammatikbøger

Siden 1982 har Bjerre Trykkeri og Forlag produceret og leveret grammatikbøger til de danske skoleelever

Det hele startede i 1982, da Knud Bjerre på Stengårdsskolen i Ølstykke underviste i tysk, og alle kopierede en masse sider fra diverse bøger og egne noter, eleverne smed lige så hurtigt papirerne væk igen, og det kostede nye kopier, tid og flere afgifter.

Så Knud besluttede sig for at samle det vigtigste i en lille bog i A6 format, og så lavede han 50 styks til sine egne elever, og sådan blev ”En håndsrækning” til.

En succes blev født

Men så kom han og hustruen Tove til at snakke om, at der måske var andre lærere med samme problem, så der blev lavet 100 ekstra, og de blev sendt ud til 100 skoler sammen med et brev og en bestillingsseddel, og behovet var der, det var der ingen tvivl om!

Telefonen glødede, faxen tog imod bestillinger, telefonsvaren var fyldt med bestillingerne og postkassen skulle tømmes hver dag, ellers var der ikke plads næste dag. For de to første år solgte den 78.000 eksemplarer – så en succes var født og siden da, var der flere lærerkolleger, der gik i gang med at skrive en til deres fag, så ret hurtigt var der også til engelsk, fransk og dansk m.v. Kort efter lavede Knud også et øvehæfte til tysk, i øvehæftet er der henvisninger til grammatikbogen, således at eleverne bliver vant til at bruge den lille grammatikbog.

Stafetten gik videre

Datteren Lise blev udlært som litograf/grafiker, og i en alder af knap 26 år startede hun sit eget firma i den grafiske branche. I december 2004 var Knud blevet 71 år, og han var der parat til at give stafetten videre, og Lise købte firmaet af sine forældre, og de to firmaer blev fusionerede.

Lise kendte jo allerede firmaet ret godt, da hun var med fra starten og tjente sin første løn som teenager i firmaet.

Ret hurtigt besluttede Lise, at der skulle udvides med flere øvehæfter, og der blev fundet fire lærere der kunne skrive øvehæfterne til engelsk, dansk, fransk og spansk.

I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog, på det lille forlag i Frederikssund, og Lise er eneforhandler af planlægningskalendere fra Fundo her i Danmark, en kalender, som er udarbejdet specielt til lærere og pædagoger.

Styr på grammatikken

Knuds filosofi har altid været, at vil man være god til et sprog, skal man have styr på grammatikken, og det resulterede også i, at de fleste af hans tyskelever faktisk kunne tale ordentlig tysk, og når de kom videre på f.eks. gymnasiet, var hans elever blandt de bedste til tysk.

Grammatik- og øvehæfterne bliver solgt til folkeskoler, privatskoler, efterskoler, gymnasier, boghandlere, til diverse sprogkurser og direkte til elever /forældre m.fl.

Randi Hedelund Jeppesen med et af hendes vigtigste IT-hjælpemidler; en smartphone. Foto: Cathrine Drud.

Jeg holder aldrig fri fra at være ordblind

Lærer trækker på egen erfaring som ordblind for at hjælpe børn med læsevanskeligheder

IT-hjælp til ordblinde · 23-11-2020

At få spist og få energi er afgørende for, om børnene trives i skolen både fagligt og socialt. Foto: Claus Rasmussen

Sæt spisepausen i fokus

Ved overgangen fra børnehave til skole er det vigtigt at være opmærksom på betydningen af en god spisepause, siger forsker

Mejeriforeningen · 23-11-2020

Undervisningsforløbet giver eleverne redskaber til at sætte ord på følelser og tale om relationer.

Det gør det lidt nemmere at forstå dem, man går i klasse med

Undervisningsforløbet Perspekt 2.0 giver eleverne redskaber til at sætte ord på følelser, løse konflikter og tale om forskellighed og relationer

Perspekt · 23-11-2020

Lise Sohl Jeppesen, udviklingskonsulent,  Dansk Skoleidræt.

Bevægelse i løbet af skoledagen: Sæt ind i undervisningstiden

Forskere fra Syddansk Universitet giver unikt indblik i skolebørns bevægelse under faglige lektioner, frikvarterer og i løbet af hele skoledagen. Især i undervisningstiden er der rum til forbedring. Få tips til enkle øvelser

Leg og bevægelse · 23-11-2020

Professor Arsen K. Mejlikov fra DTU-Byg International