I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog på det lille forlag i Frederikssund, Bjerre Trykkeri og Forlag.

Et livsværk med grammatikbøger

Siden 1982 har Bjerre Trykkeri og Forlag produceret og leveret grammatikbøger til de danske skoleelever

Det hele startede i 1982, da Knud Bjerre på Stengårdsskolen i Ølstykke underviste i tysk, og alle kopierede en masse sider fra diverse bøger og egne noter, eleverne smed lige så hurtigt papirerne væk igen, og det kostede nye kopier, tid og flere afgifter.

Så Knud besluttede sig for at samle det vigtigste i en lille bog i A6 format, og så lavede han 50 styks til sine egne elever, og sådan blev ”En håndsrækning” til.

En succes blev født

Men så kom han og hustruen Tove til at snakke om, at der måske var andre lærere med samme problem, så der blev lavet 100 ekstra, og de blev sendt ud til 100 skoler sammen med et brev og en bestillingsseddel, og behovet var der, det var der ingen tvivl om!

Telefonen glødede, faxen tog imod bestillinger, telefonsvaren var fyldt med bestillingerne og postkassen skulle tømmes hver dag, ellers var der ikke plads næste dag. For de to første år solgte den 78.000 eksemplarer – så en succes var født og siden da, var der flere lærerkolleger, der gik i gang med at skrive en til deres fag, så ret hurtigt var der også til engelsk, fransk og dansk m.v. Kort efter lavede Knud også et øvehæfte til tysk, i øvehæftet er der henvisninger til grammatikbogen, således at eleverne bliver vant til at bruge den lille grammatikbog.

Stafetten gik videre

Datteren Lise blev udlært som litograf/grafiker, og i en alder af knap 26 år startede hun sit eget firma i den grafiske branche. I december 2004 var Knud blevet 71 år, og han var der parat til at give stafetten videre, og Lise købte firmaet af sine forældre, og de to firmaer blev fusionerede.

Lise kendte jo allerede firmaet ret godt, da hun var med fra starten og tjente sin første løn som teenager i firmaet.

Ret hurtigt besluttede Lise, at der skulle udvides med flere øvehæfter, og der blev fundet fire lærere der kunne skrive øvehæfterne til engelsk, dansk, fransk og spansk.

I dag er der i alt 17 titler og syv forskellige sprog, på det lille forlag i Frederikssund, og Lise er eneforhandler af planlægningskalendere fra Fundo her i Danmark, en kalender, som er udarbejdet specielt til lærere og pædagoger.

Styr på grammatikken

Knuds filosofi har altid været, at vil man være god til et sprog, skal man have styr på grammatikken, og det resulterede også i, at de fleste af hans tyskelever faktisk kunne tale ordentlig tysk, og når de kom videre på f.eks. gymnasiet, var hans elever blandt de bedste til tysk.

Grammatik- og øvehæfterne bliver solgt til folkeskoler, privatskoler, efterskoler, gymnasier, boghandlere, til diverse sprogkurser og direkte til elever /forældre m.fl.

Nyere forskning viser, at børnene kan skrive sig til faglig viden. Så skrivning er ikke alene et anliggende for dansklæreren, men også for de andre faglærere.

Skrivning er vejen til læring og oplevelser

Det hjælper gevaldigt på elevernes indlæring, hvis de hurtigt lærer at skrive. Derfor skal de ifølge en ekspert tidligt arbejde med skrivning i alle fag

Gyldendal Uddannelse · 23-05-2019

Den sunde og klimavenlige madkasse

Hvordan laver man klimavenlig mad? Det vil Coop gerne have skolebørn til at arbejde med i et landsdækkende projekt

Coop · 23-05-2019

Survive. eleverne får historien om de første mennesker, der levede i det landskab, vi kalder Danmark i dag.

Kan oldtidens folk inspirere os til at overleve i dag?

Hvad med at tage på læringslejr på Nationalmuseets besøgssteder – kan vi tage ved lære af oldtidens folk? Eller besøg vikingerne, som vi tror, de var for 1000 år siden

Nationalmuseet · 23-05-2019

37 % af børn og unge i sorg synes ikke, at deres klasselærer har været god til at tale med dem om dødsfaldet eller sygdommen

Døden er da noget, vi taler om

To ud af tre børn i sorg taler aldrig eller sjældent med nogen om, hvordan de har det – en mediekonkurrence til efteråret for elever i 6.-10. klasse skal bryde tabuet om døden

Mary Fonden · 23-05-2019

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt bevæger kun ni pct. af eleverne i udskolingen sig hver dag i forbindelse med undervisningen.

Mere bevægelse i undervisningen for de store elever

Kræftens Bekæmpelse tilbyder nu også undervisningsværktøjet ”Leg på streg” til udskolingen, så eleverne fra 7.-9. klasse kan få mere bevægelse i løbet af dagen

Kræftens Bekæmpelse · 22-02-2019