Aktuelle nyheder - På tur

Populær monsterudstilling hjælper børn med deres følelser

Populær monsterudstilling hjælper børn med deres følelser

Shane Brox' monstre, der huserer i Ruinerne under Christiansborg Slot, er ikke kun sjove og skræmmende væsener. De hjælper børn med at italesætte svære følelser, siger psykolog. 45.000 har allerede besøgt den populære udstilling.

Del artiklen på

Udover at være skræmmende og sjove har monstre som den jaloux Strix, den stressede Strigoi eller den kærlighedshungrende Kraken sat billeder på følelser, som også i middelalderen har drevet mennesket.

- Vi har hele tiden vidst, at emnet var relevant, men er alligevel overrasket over den store interesse og de mange genbesøg. Det er blevet et tilløbsstykke, hvor vores gæster virkelig har brugt udstillingen som et redskab til at starte de gode samtaler. Så jeg er meget begejstre for, at vi kan forlænge udstillingen frem til 31. oktober. Siger Erik Als, der er slotschef på Christiansborg Slot.

Også i vores moderne hverdag hjælper monstrene med at sætte ord og billede på vores følelser, der kan være svære at tackle, mener Ina Victoria Schou Haller. Hun er psykolog og børnebogsforfatter og har været konsulent på en børnebog, som er udkommet i forbindelse med udstillingen.

- Ruinernes monstre kan gøre noget så abstrakt og uhåndgribeligt som følelser mere konkret. Pludselig kan vi se følelserne med det blotte øje, og det gør det nemmere at tale om dem. Især for børn. Det er der brug for, når vi lever i en verden, hvor der udover corona og krig i Ukraine er rigtig meget, der kan give grund til bekymring, siger Ina Victoria Schou Haller.

Børn sætter ord på følelser

Et særligt følelsesmonster i udstillingen har tilbudt børnene at "æde de dumme følelser", og det har tusindvis af børn benyttet sig af ved at skrive deres følelser ned på en lap papir og ladet monstret æde det.

- Jeg er bange og har svært ved at sove, når jeg hører om krig," har en skrevet. En anden skriver: "jeg kan bliver frygtelig bange, når jeg har set en uhykkeli vidio på tiktok.

- Det kan være gavnligt at få sat ord på følelserne og lære, at det er sundt og godt at tale om det, man føler, siger Ina Victoria Schou Haller.

Det har flere børnefamilier mærket, for mange er simpelthen kommet igen flere gange. I alt har 45.000 været forbi udstillingen siden 9. februar, og nu er der mulighed for at aflægge monstrene et besøg helt frem til 31. oktober.

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem multikunstner, Shane Brox og Christiansborg Slots formidlere.

Citater fra det følelsesædende monster:

    Jeg bliver bange fordi, at jeg tror nogle gange at min mormor er død
    Jeg bliver bange, når jeg tror, ar der er mostrer på mit værelse
    Jeg bliver bange, når jeg skal tale foran min klasse eller tale med nye mennesker
    Jeg bliver bange, når jeg hører om krig.
    Jeg føler mig trist, når ingen vil lege med mig.
    Jeg føler mig trist, når jeg tænker på mine forældres skilsmisse.
    Jeg bliver vred, når jeg ikke kan mere og mine ben gør ondt, fordi jeg har børnegigt.
    Jeg bliver glad og overgearet, når jeg har drukket for mange sodavand.
    Jeg bliver usikker, når jeg skal tage et frispark.
    Jeg bliver usikker, når jeg er i skole, fordi jeg er ordblind.
    Jeg føler mig ensom, når jeg går på Instagram.
    Jeg føler mig ensom, når jeg savner min familie i Syrien.
    Jeg føler mig skuffet, når jeg ikke får noget fredagsslik.

Hvornår: Kan opleves frem til 31. oktober 2022
Hvor: Ruinerne, Indre Slotsgård, 1218, København K
Pris: Børn (0-17 år) gratis. Voksne 75 kr.

Læs mere om På tur

30/8 2022