Aktuelle nyheder - På tur

Nye tider for skolerejserne

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Del artiklen på

Faktorer som tillid, tryghed og sikkerhed ser ud til at blive endnu vigtigere i fremtiden, mener Institut for Fremtidsforskning, der har kigget på nogle af de megatrends, som med stor sandsynlighed vil præge vores rejseliv på den anden side af Corona. Hvad kan det få af betydning for skolerejserne i fremtiden?
Det har Magasinet Skolen bedt rejsearrangøren Alfa Travel svare på. Vi tager et kig ind i krystalkuglen.

Rejsemålene – det nære og velkendte

– I tiden lige efter genåbningen vil det være naturligt, at vælge rejsemål, som føles hjemlige og trygge, og som kulturelt ikke ligger langt fra Danmark. Det kunne være lande som Norge, Finland, Sverige og Tyskland. Det kan også være, at mange vil vælge at tage på oplevelse i Danmark, siger Jeanette Staunstrup Christensen fra Alfa Travel.

Det kan desuden være rejsemål udenfor Alfarvej, og hvor der normalt ikke er mange mennesker. I den forbindelse vil der givetvis være større fokus på naturoplevelser og fysisk aktivitet.

– Vi tror, at der vil være tendens til at vælge små byer og mindre kendte rejsemål i forbindelse med skolerejsen. Byens navn eller størrelse behøver ikke være afgørende for en succesfuld og indholdsrig skolerejse. Der kan være ligeså meget socialt samvær og fagligt indhold i en rejse til Vrådal, Göteborg og København som en tur til Istanbul eller Barcelona, siger Jeanette Staunstrup Christensen.

Behov for hjælp fra et rejsebureau

Sikkerhed og forsikringer og tryghed kommer sandsynligvis til at vægte højt. Samtidig må man forvente lokale politiske begrænsninger i mulighederne for at rejse og den måde hvorpå man kan indkvarteres og færdes.

– Det kan være vanskeligt at gennemskue på egen hånd. Derfor tror vi, at rejsebureauerne i endnu højere grad end tidligere har deres eksistensberettigelse. Ikke mindst i forhold til at have styr på de lokale regler og retningslinjer, siger Jeanette Staunstrup Christensen.

Forholdsregler under transporten

Transporten til og fra rejsemålet udgør en væsentlig del af det at rejse, og det samme gør transporten undervejs på rejsemålet. Der ligger en stor opgave for rejsebranchen i at finde frem til, hvorledes vi alle i fremtiden kan rejse trygt og sikkert. Mange tiltag kan komme i spil:

– På et fly kan det være med et tomt sæde mellem passagererne eller i bussen et mundbind. Transportbranchen lægger afgørende vægt på fælles og ens regler, internationalt eller europæisk. Inden sådanne fælles regler er på plads, kan vi i en overgangsperiode komme til at leve med danske regler, fortæller Jeanette Staunstrup Christensen.

Skolerejser i Danmark

På mange skoler er det en tradition at tage på skolerejse i Danmark. Med de aktuelle begrænsninger må man forvente, at endnu flere vil beslutte sig for Danmark som destination for skolerejsen.

– Der er mange skønne oplevelser i Danmark, og vi taler med flere grupper, som gerne vil have os til at hjælpe dem med sådan en tur,’ siger Kirsten Kallesøe fra Alfa Travel. Hun fortsætter:

– Mange af vores grupper ser en stor fordel ved at lade os hjælpe med skolerejsen i Danmark. Når man booker en pakkerejse hos os, så bliver rejsen dækket af den helt unikke forbrugerbeskyttelse, der ligger i den danske Pakkerejselov. Det er en stor fordel, særligt i forbindelse med store og uforudsete hændelser som eksempelvis Corona.

Læs mere om På tur

8/6 2020