Mikroalger og bølgeenergi blandt vinderprojekterne i Projekt EdisonVinderne af opfinderkonkurrencen Projekt Edison

Mikroalger og bølgeenergi blandt vinderprojekterne i Projekt Edison

Vinderne af Projekt Edison-finalen i Østdanmark var lige dele begejstret og chokeret, da de blev kaldt på scenen som vindere ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København.

I alt kvalificerede fem hold sig fra dagens festival til at møde de bedste vestdanske projekter ved DM om to uger i Fredericia.

Mikroalger, der skaber strøm og ren luft i klassen, bølgeenergi til hybridskibe og strømgenerering ud af vand er blandt de projekter, som elever fra 6. og 7. klasse har kvalificeret sig til Projekt Edison-finalen med ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen.

Skoleeleverne har deltaget i den landsdækkende opfinderkonkurrence Projekt Edison, som Fonden for Entreprenørskab står bag, og som har til formål at skabe interesse for og give kompetencer inden for innovation og iværksætteri, så de måske senere i livet vil overveje at blive iværksættere.

Mere end 12.000 elever fra 255 skoler i 36 af landets kommuner har i år deltaget i Projekt Edison, der i år har Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet som partner.

De har arbejdet med deres projekter i emneuger eller som en integreret del af undervisningen i 6. og 7. klasse i efteråret.

Fælles for dem alle er, at de har arbejdet med temaet Vi skaber energi.

De seneste uger er der afholdt regionalfinaler i kommunerne, og det er de bedste projekter herfra, der torsdag mødtes til delfinalen i Projekt Edison i Østdanmark.

Alger skal skabe strøm og ren luft i klassen

Det var fem både glade og chokerede elever fra Usserød Skole i Hørsholm, der fik flest dommerstemmer for deres idé om alger indkapslet i lamineret glas, der skal sættes i en ventilator i klasselokaler, som vil skabe strøm og ren luft i klassen.

Holdet med navnet "Biosolceller" består af fem elever fra 7. klasse Ingrid Sofie Andreasen, Vigga Holten Olsson, Alberte Dyveke Svane, Amy Yuchen Zhang og Ida Viola Enevold. Og sidstnævnte udbrød spontant på scenen i vinderinterviewet:

- Jeg skal ringe hjem til min far og sige, at vi har vundet hele lortet.

Nu venter så den store finale i Projekt Edison om mindre end to uger, og holdet har allerede planerne klar for, hvordan de skal finpudse deres præstation.

- Vi har fået en masse inputs til vores projekt i dag, som vi skal hjem og have inkorporeret i vores pitch. Vi glæder os bare sindssyg meget til endnu en spændende og virkelig sjov dag, lød det fra de glade piger.

Fire andre finalegrupper

I alt går fem hold videre til finalen i Projekt Edison, og de andre finalister er:

Water to energy fra Hvalsø Skole i Lejre for deres projekt om at skabe bølgeenergi til hybridskibe.

Hydro+ fra Måløvhøj Skole afd. Østerhøj i Ballerup for deres idé om at skabe strøm ud af vand.

Seabags fra Taarbæk Skole i Klampenborg og Reach for the stars fra Kobberbakkeskolen afd. Sjøllundsskolen i Næstved.

De fem finalister er blevet bedømt af dommere fra erhvervslivet og skal nu forberede endnu en pitch til, når de 29. november skal dyste med de bedste vestdanske projekter i Messe C i Fredericia.

I alt deltog 85 hold i Projekt Edison i Øksnehallen i København.

-rh

21/11 2023