Aktuelle nyheder - Indretning & Indeklima

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for CoronaRengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Del artiklen på

To af hverdagens helte under corona-krisen. To andre af hverdagens helte er Ionela og Sebastian fra Rumænien, som hjælper med at holde de danske skoler fri for corona.

Det var en ny hverdag, børnene skulle møde op til, da regeringen i april valgte delvist at åbne folkeskolerne igen efter nedlukningen på grund af Covid-19. En hverdag, hvor rengøring og desinfektion nu får en helt anden opmærksomhed og betydning for både børn, lærere og rengøringspersonale.

Hos rengøringsvirksomheden Alliance+, som blandt andet gør rent på flere folkeskoler rundt i landet, mærkes den nye hverdag også. Alliance+ har siden Covid-19 kom til Danmark assisteret med de rette rengøringstiltag på baggrund af myndighedernes anbefalinger.

– Hvis vi ikke gjorde det, så ville lærerne skulle gøre det, og på den måde synes jeg, at vi spiller en kæmpestor rolle i at være en del af de samlede bestræbelser på at mindske smittespredningen i samfundet, fortæller Camilla Oldhøj, kundechef hos Alliance+.

Gør det hele rent to gange hver dag

På Nørre Jernløse skole i Holbæk Kommune arbejder rengøringsassistenterne Ionela Florentina Simon og Sebastian Simon. De flyttede til Danmark fra Rumænien i 2018 og har arbejdet hos Alliance+ i næsten to år med Camilla Oldhøj som leder. Ionela fortæller, hvordan deres arbejdsrutine har ændret sig:

– Vi udfører rengøring og desinfektion af skolen to gange om dagen. Det foregår begge gange i to trin – grundig rengøring og derefter desinfektion. Det vil sige, vi gør det hele to gange. Ethvert toilet, klasseværelse, køkken, lærerværelse, alt.

Ionela og Sebastian var i starten lidt bekymrede ved tanken om mange mennesker samme sted, da de hørte at skolerne åbnede delvist igen. Samtidig var de klar over vigtigheden af deres arbejde:

– Vi vil gøre vores bedste for at understøtte et sikkert miljø – ikke kun for Sebastian og mig, men for alle, fortæller Ionela.

Ionela og Sebastian føler sig nu helt trygge ved at udføre deres arbejde. De er blevet lært grundigt op i brug af de rette produkter, tilgang og værnemidler. Mens skolerne stadig var lukkede, gennemgik Camilla Oldhøj alle lokationer sammen med assistenterne rum for rum.

Det tog også nogle dage i starten for flere af pædagogerne og lærerne på skolerne at blive trygge, fortæller Camilla, men de har også fundet trygheden igen og er vendt tilbage til en god hverdag for alle.

God rengøring har aldrig været vigtigere

Det større fokus på rengøring i en ny kontekst understreger også, at en god rengøringsservice aldrig har været vigtigere.

– Covid-19 har ændret hverdagen for de fleste. Folk tænker nok ikke over hvor mange overflader, vi berører hver dag. Vores rengøringsjob kan virke usynligt, også selv om folk sidder midt i et rent lokale, så er det nok de færreste, der tænker over det. Vi gør ikke rent kun for os selv, vi gør det for os alle sammen. Selv hvis de ikke bemærker det, så kan vi potentielt redde nogen fra at blive smittet med Covid-19, siger Ionela Simon.

Den rengøringsservice som Alliance+ udbyder, har nu ikke kun til formål at skabe et rent miljø, men har også betydning for samfundets sundhed. Det er et stort ansvar, som de professionelle rengøringsassistenter står med.

Ud over det øgede fokus på grundig rengøring, samt den yderligere desinficering, så skal det også foregå tidligt, inden børnene begynder at møde ind på skolen. Ionela og Sebastian starter kl. 4 om morgenen for at nå at gøre rent første gang på dagen, inden børnene møder i skole. Anden rengøringsrunde på dagen foregår mens børnene stadig er i skole, og selv om Ionela og Sebastian godt kan lide at arbejde blandt børnene, så må de samtidig være ekstra opmærksomme på, at børnene ikke rører ved rengøringsvognen og rengøringsprodukterne.

Camilla Oldhøj har haft et godt team bag sig hos Alliance+, men hele omvæltningen har været krævende:

– Jeg synes, det har været hjernedødt hårdt. Vi er på 24/7, fortæller Camilla.

Anders Egehus, administrerende direktør hos Alliance+ siger:

– Det har naturligvis været en noget anderledes situation, der har krævet en stor omstillingsparathed i virksomheden, men det er en fornøjelse at opleve, hvor dedikerede og fleksible vores medarbejdere er. De er gået professionelt til værks og gør, hvad de kan for at hjælpe samfundet til at fungere i en svær tid.

Ud over de to daglige rengøringer fra Alliance+ følger lærerne på Nørre Jernløse skole sundhedsmyndighedernes retningslinjer med fokus på at desinficere alle kontaktpunkter som dørhåndtag, computere med videre. Det har også betydet et godt samarbejde mellem rengøringsassistenterne og lærerne, hvor Ionela og Simon har kunnet hjælpe med instruktioner, når der har været behov.

Ionela ønsker, at alle skal forstå, hvor hårdt rengøringsarbejdet er:

– Jeg ønsker, at de værdsætter og forstår, at det ikke er nemt – det er ikke bare rengøring. Sebastian Simon tilføjer:

–Et simpelt ”tak” gør en forskel for os.

 

Alliance+ har ca. 3.200 medarbejdere i Danmark, Norge og Sverige med hovedkontor i København. Virksomheden har eksisteret siden 2009 og omsætter for knap 1 mia. i de tre lande med rengøring og kantine som primær service. Firmaet servicerer 115 skoler rundt om i landet og er udnævnt som eliteleverandør til det offentlige.

 

Læs mere om Indretning & Indeklima

8/6 2020