Julelotteriet forener skolebørn i støtte til anbragte børn
I disse efterårsmåneder er der ekstra liv i skolegårdene over hele Danmark. Tusindvis af skoleelever er på benene med et særligt formål: At sælge skrabelodder for Børnehjælpsdagens Julelotteri.
Det er en indsats, der ikke kun handler om at samle penge ind til klassekassen, men også om at gøre en markant forskel for landets over 13.500 anbragte børn og unge.
- Det er virkelig det fineste ved lotterierne, at børn får mulighed for selv at bidrage både til deres lokale forening eller skoleklasse og til andre børn, fortæller Sofie Hugo, Direktør i Børnehjælpsdagen.
Gennem salget af lodderne lærer eleverne ikke bare om værdien af penge og fælles indsats - de er også med til at støtte Børnehjælpsdagens vigtige arbejde for anbragte børn.
Rundt om i landet er engagementet stort.
På Bagterp Sydøst Skole har 0.A allerede solgt størstedelen af deres lodder efter bare én uge.
Målet er klart: At sikre, at andre børn kan få lige så gode oplevelser som dem selv. Pengene skal bruges til udflugter og weekendture, der styrker klassefællesskabet.
For 8.A på Lundergårdskolen har salget af 300 lodder en særlig betydning. Klassen drømmer om en fælles tur til Læsø, og med en anbragt klassekammerat bliver indsatsen ekstra meningsfuld.
Det samme gælder for både Glud Skole og Outrup Skole, hvor lotteriet skaber en unik mulighed for at give tilbage og samtidig styrke det lokale fællesskab.
Initiativet får særlig betydning i lyset af statistikken: 40% af anbragte børn mellem 16 og 17 år har ikke taget folkeskolens afgangsprøve, mens det samme kun gælder for 6% af ikke-anbragte børn.
Børnehjælpsdagens arbejde omfatter derfor en bred vifte af indsatser - fra julefester til kompetenceudviklingsforløb - der skal give anbragte børn og unge bedre muligheder for at gennemføre en uddannelse.
Selvom over 400 foreninger, klubber og klasser allerede er aktive i årets lotteri, er der plads til mange flere.
Sidste år resulterede indsatsen i næsten 3 millioner kroner til lokale foreninger, klubber og skoleklasser.
Interesserede kan tilmelde sig helt frem til den 31. december, og det er både gratis at bestille lodder og muligt at returnere usolgte lodder.
Med Julelotteriet viser Danmarks skolebørn, at når man står sammen, kan man både styrke lokale fællesskaber og gøre en afgørende forskel for dem, der har det sværest.
-rh