Fastfood i hjemkundskab
Fastfood kan sagtens være sund i din egen version - og så er det temaet for den kommende GoCook Smagskasse.

Fastfood i hjemkundskab

I år er det ottende år i træk, der er åbent for tilmeldingen til Danmarks største skoleaktivitet – GoCook Smagekassen. I år er temaet ‘Fastfood – 100 procent din ret’

Sidste år deltog flere end 130.000 skolebørn, som snittede, skrællede, hakkede og rørte sig igennem temaet ‘livretter med kartofler’. Igen i år bliver der sat fokus på maden med GoCook Smagekassen.

GoCook Smagekassen er en aktivitet, der retter sig mod 4.-7. klasse i faget hjemkundskab. Tilmelder du din klasse, modtager du gratis undervisningsmateriale, inkl. lærervejledning til 4-6 undervisningsgange og senere – i ugerne 43, 44 el. 45 – kan du gå ned i din Coop-butik og hente en gratis smagekasse med råvarer til 24 elever samt 24 opskriftshæfter til hjemmet.

Årets tema

Temaet til dette års GoCook Smagekassen er nu faldet på plads. Det blev ‘Fastfood – 100 procent din ret’. Temaet udspringer af en af opskrifterne fra fem nye tv-programmer med ‘Gorm og 100 procent din ret’, som vil blive bragt i efteråret. Vi har spurgt en række lærere om temaet, som i det daglige arbejder med børn og mad. En af dem skriver blandt andet, at ‘det vil være dejligt at åbne elevernes øjne for, at fastfood ikke behøver at komme fra McDonald’s, men sagtens kan laves sundt fra bunden og tilmed smage meget bedre’. Og det er lige præcis det, vi gerne vil.

Med emnet fastfood møder vi samtidig børnene, der hvor de er i deres hverdag. Rigtig mange børn spiser nemlig fastfood flere gange om ugen – det kan være burgere, shawarma, pizza, sushi, sandwich eller andet. En undersøgelse fra SIF fra 2010 viser f.eks., at blandt de 13-årige børn er det otte procent af pigerne og 12 procent af drengene, der spiser fastfood mindst to gange om uge. For de 15-årige er det 12 procent af pigerne og 22 procent af drengene.

Undervisningsmaterialet

Vi vil gerne udfordre børnene med, hvad fastfood er for en størrelse. Er fastfood det samme som junkfood? Kan fastfood være sund? Fastfood fra bunden. Kan man lave hurtig og samtidig sund mad? Hvordan kan fastfood blive 100 procent din ret?
Ud over en teoretisk del, er det blandt andet vores tanke, at børnene skal undersøge, eksperimentere og diskutere emnet fastfood. Opgaverne kunne f.eks. bestå af emner, som: Hvad består f.eks. cup-noodles af? Hvordan kan du selv lave en bedre og sundere variant, også hvis det skal gå hurtigt? Hvordan laver man en hurtig, nem og sund burger, så den bliver 100 procent din ret.


Forløbet for GoCook Smagekassen

  • 1. maj -15. september: tilmeldingsperiode på skolekontakten.dk
  • Uge 39: du modtager undervisningsmateriale på din skole
  • Uge 43, 44 el. 45: du henter din smagekasse og opskriftshæfter i en Coop-butik

5/3 2015