En madrejse ind i økologien

En madrejse ind i økologien

Arbejd med økologi og tværfagligt med materialerne til dette års GoCook Smagekassen

Af: Konsulent Birthe G. S. Kyhn, Coop

Har du madkundskab, og tilmelder I jer til GoCook Smagekassen i år, kan I se frem til at skulle arbejde med emnet økologi.

Vi vil fejre, at det danske Ø-mærke fylder 25 år i år, og har derfor, som noget helt særligt, valgt at fylde GoCook Smagekassen med økologiske råvarer. For at gøre emnet så hverdagsnært for børnene som muligt, har vi valgt at tage udgangspunkt i den økologiske gulerod – både den orange, men også den hvide og den lilla.

Vi inviterer eleverne på en nysgerrig rejse ind i økologien, hvor de selv skal udforske, eksperimentere og finde frem til deres egne svar. Nogle af overskrifterne i elevhæftet kunne se således ud:

  • Hvad er økologi?
  • Hvad er gulerod, og hvad er rødder?
  • Gulerodens og økologien historie i DK.
  • Økologisk og konventionel produktion af varer
  • Hvorfor er økologiske varer dyrere end konventionelle?
  • Hvordan kommer guleroden fra jord til bord?
  • Hvordan smager forskellige slags gulerødder? Og hvordan bruger du dem bedst i madlavningen?
  • De 5 grundsmage
  • Kan man smage forskel på en økologisk gulerod og en konventionel?
  • Er der forskel på tilsætningsstoffer i en økologisk vare kontra en konventionel?
  • Fødevaredeklarationer og fødevaremærkning
  • Hvad er sundhed og kvalitet for dig?
  • Er økologiske varer sundere eller af en bedre kvalitet?
  • Hvilke spændende retter kan du udvikle med guleroden og andre rødder?

Tværfagligt samspil

Undervisningsmaterialet lægger op til 6-8 ugers undervisning i madkundskab – og gerne i et tværfagligt samspil med biologi og natur & teknologi. I madkundskab sætter vi særligt fokus på kompetenceområderne fødevarebevidsthed og madlavning. I biologi vil det være kompetenceområderne perspektivering og kommunikation – med fokus på anvendelse af naturgrundlaget. I natur og teknologi bliver det også kompetenceområderne perspektivering og kommunikation – med fokus på teknologi og miljø.

Undervisningsmaterialet får flere sider

Vi har lyttet til feedbacken på undervisningsmaterialet fra sidste års GoCook Smagekassen. Vi har derfor valgt at udvide elevhæftet med ekstra sider, så vi undgår nogle af de mange kopierede elevark. Foruden de 24 elevhæfter og en lærervejledning, modtager I også 24 opskrifthæfter til hjemmet (som ligger i smagekassen), en plakat om økologi og en masse inspirationsvideoer med teknikker og madlavning.


Hvad er GoCook Smagekassen?

GoCook Smagekassen er Danmarks største skoleaktivitet. Sidste år deltog mere end 150.000 skolebørn i aktiviteten. Formålet med GoCook Smagekassen er at give børn lyst og kompetencer til at lave mad, og den er målrettet elever i faget madkundskab i 4.-7. klasse i grundskolen. Tilmelder du din klasse, modtager I gratis undervisningsmateriale, og i uge 43, 44 eller uge 45 kan du gå ned i din Coop-butik og hente en gratis smagekasse med råvarer.

Der er nu åbent for tilmelding til GoCook Smagekassen. Tilmeldingen er gratis og foregår via hjemmesiden skolekontakten.dk. Tilmeldingen kører frem til 5. september. Ud over indholdet af råvarer i smagekassen må man beregne for ca. 150,-kr. (i Dagli’Brugsen-priser) til enkelte ekstra råvarer.


22/6 2015