Lærerstuderende klædes på til at tackle digital kriminalitet mod børn
Børn og unge er i stigende grad udsat for digitale krænkelser, svindel og ulovlig deling af privat materiale på nettet.
Et nyt samarbejde mellem politikredsene i hovedstadsområdet og Københavns Professionshøjskole skal ruste kommende lærere til at hjælpe elever og forældre, der oplever digital kriminalitet.
69 procent af børn mellem 9 og 17 år har inden for det seneste år været udsat for ubehagelige episoder eller krænkelser online ifølge en undersøgelse fra Red Barnet og Trygfonden.
Konsekvenserne kan være alvorlige for de unges trivsel.
- Børn og unge navigerer dagligt i digitale fællesskaber, men det gør dem også sårbare over for kriminalitet og krænkelser.
- Med dette samarbejde får lærerstuderende viden og redskaber til at hjælpe eleverne på et tidligt tidspunkt. Det handler om at beskytte vores børn online, siger politikommissær Anja Høpfner fra Københavns Vestegns Politi.
Fokus på lærernes handlekompetencer
Politikredsene har tidligere holdt oplæg om emnet på skoler, men nu udvides indsatsen målrettet mod at styrke de kommende læreres evne til at håndtere situationer med digital kriminalitet.
- På Københavns Professionshøjskole ser vi digital dannelse som et centralt element i uddannelsen af lærere og pædagoger.
- Dette samarbejde med politiet er et vigtigt supplement, som konkretiserer behovet for vores studerende, fortæller institutchef Lis Madsen.
Det første arrangement løb af stablen den 24. januar, hvor de lærerstuderende fik indsigt i aktuel digital kriminalitet og redskaber til forebyggelse.
Den 19. februar tilbydes et lignende oplæg for både lærer- og pædagogstuderende.
Med det nye tiltag håber parterne at give de kommende lærere bedre forudsætninger for at vejlede og støtte elever og forældre, hvis de støder på krænkende, ulovligt eller skadeligt indhold på nettet.
-rh