En simpel IT-løsning sparer Gladsaxe Kommune tusindvis af kWh om åretFotoet viser infoskærmene i Børnehuset Elverdammen.

En simpel IT-løsning sparer Gladsaxe Kommune tusindvis af kWh om året

Gladsaxe Kommune sparer mere end 12.000 kWh om året med en simpel IT-løsning, der samtidig giver overblik over børnenes hverdag og trivsel i daginstitutionerne.

Da daginstitutionerne i Gladsaxe skulle have deres infoskærme over i Aulas infotavlesystem var fokus at finde en ny bæredygtig og klimabevidst IT-løsning. Og det er lykkedes.

Gladsaxe Kommune har gennemført en strømmåling af den nye IT-løsning, som viser en årlig besparelse uden lukkeuger på mere end 12.000 kWh, hvilket svarer til cirka syv gennemsnitsdanskeres eller 2,6 gennemsnitsfamilier med to voksne og to børns elforbrug om året.

Overblik over børnenes individuelle udvikling

Med IT-løsningen kan det pædagogiske personale udgive fokusbarnskemaer med små beskrivelser af, hvad børnene er optaget af og lærer i løbet af ugen direkte på institutionernes infoskærme.

Det giver et overblik over børnenes individuelle udvikling direkte på infoskærmen.

- Sammen med billeder af børnenes aktiviteter, som vises via Aula, integrerer vi nu pædagogikken på skærmene og dokumenterer børnenes leg, læring og trivsel, siger områdeleder i områderne Søborg og Grønnemose Henrik Boman, der stod for implementeringen af Aula i Gladsaxes daginstitutioner i foråret 2021.

En IT-løsning med flere klimavenlige fordele

Det nye system er født med en tænd/sluk-funktion, som automatisk sætter udstyret i dvaletilstand uden for daginstitutionernes åbningstid.

- Ved at indstille infoskærmene til at tænde og slukke, når daginstitutionerne åbner og lukker, og holde dem slukkede, når der lukket i daginstitutionerne, forlænger vi it-udstyrets levetid.

Vi reducerer samtidig daginstitutionernes CO2-udslip med den mængde energi, de sparer, når infotavlerne er i dvale, fortæller Anders Vejgaard, der er pædagogisk IT-konsulent i Gladsaxe Kommune.

Daginstitutionerne har også købt og installeret mere end 100 istandsatte genbrugscomputere, der anvendes i løsningen.

Det er sket i et samarbejde med kommunens Digitaliseringsafdeling og Gladsaxe Pædagogiske Videncenter.

Der er desuden valgt et Open Source-styresystem til de nyindkøbte genbrugscomputere.

Ifølge Anders Vejgaard er der en vigtig fordel ved at installere Open Source på alle daginstitutionerne infoskærme:

- Tidligere skulle en tekniker besøge alle daginstitutioner hver gang infoskærmene skulle opdateres eller genstartes.

Nu kan teknikeren med ganske få klik logge på systemet, få et hurtigt overblik over alle infoskærmenes driftsstatus og gennemføre nye opdateringer via Gladsaxes netværk.

Det nye IT-system erstatter derfor også en tung administrationsopgave.

Implementeringen af IT-systemet understøtter Gladsaxestrategiens mål om at forstærke klimaindsatsen gennem verdensmålene.

Gladsaxe Kommune er som sådan en af landets første Verdensmålskommuner, der arbejder for økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed.

-rh

3/10 2023