Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

Nyt konceptkatalog fra eReolen Go giver gode tips til, hvordan man kan arbejde med digital litteratur

eReolen Go er bibliotekernes digitale tilbud med e-bøger og lydbøger til børn og unge. I forbindelse med projektet eReolen Go og læselyst har en arbejdsgruppe udarbejdet et katalog, som indeholder 13 lettilgængelige koncepter med bud på, hvordan man kan arbejde med litteratur på nye, sjove måder.

Formålet er at understøtte PLC-medarbejdere, lærere, biblioteksformidlere og andre fagfolk i deres opgave med at formidle eReolen Go og skabe læselyst og læseglæde blandt børnene.

Koncepterne kan benyttes af PLC-medarbejdere, lærere eller andre fagpersoner, som gerne vil præsentere eleverne for kreative aktiviteter relateret til frilæsning. Koncepterne kan bruges i skolen, på skolebiblioteket eller på det lokale bibliotek, eller de kan danne udgangspunkt for, at skole og bibliotek samarbejder omkring koncepterne.

Kataloget kan hjælpe til at skabe et større kendskab til eReolen Go og inspirere til nye, sjove måder at arbejde med digital litteratur på. Kataloget kan desuden:

• understøtte lærere og PLC-medarbejderes aktivering af eleverne i henhold til frilæsning.
  • skabe variation i undervisningen.
  • styrke elevernes evner til at navigere på digitale platforme og finde relevant materiale.
  • hjælpe eleverne med at sætte ord på hvilke bøger, de godt kan lide at læse.
  • understøtte læseinspiration og anbefalinger børnene imellem.
  • styrke læselyst og læsekompetencer blandt børn og unge.

Redskaber til læselyst

Koncepterne er blevet til i et samarbejde med PLC-medarbejdere, lærere og biblioteksmedarbejdere og afprøvet i konkrete læringssituationer. Det primære formål har været at skabe praksisnære og brugbare inspirationsredskaber til fagfolk, som arbejder med børn og litteratur. Koncepterne er udviklet på baggrund af en spørgeundersøgelse blandt PLC-medarbejdere og lærere. I udviklingsprocessen er der især taget højde for efterspurgte ønsker og behov fra forundersøgelsen foretaget af projektgruppen, markante tendenser i undersøgelsen ”Børns læsevaner 2017” (Tænketanken Fremtidens Biblioteker), erfaringer og feedback fra tidligere konceptkatalog (udviklet fra projektet ”Frilæsning med eReolen Go”) og fokus på læselyst og gode oplevelser med litteratur for både læsestærke og læsesvage børn – bl.a. gennem brug af lydbøger, digitale medier som udtryksform og alternative tilgange til litteraturen.

Formidlingskoncepterne er forsynet med henvisninger til Fælles Mål (2020) for at give lærerne et hurtigt overblik over, hvilke kompetencer og mål formidlingskoncepterne kan understøtte hos eleverne. På den måde kan lærerne inkorporere arbejdet med koncepterne i deres daglige arbejde og i henhold til årsplanen.

Ekstra materiale

På eReolen Gos hjemmeside kan du frit downloade konceptkataloget. Der er også et udsnit henvendt til forældre, som består af en artikel om frilæsning skrevet af to læsevejledere, tips og tricks til at lytte til lydbøger med sit barn samt læselister til inspiration til frilæsning. Konceptkataloget samt alt materiale vedrørende dette ligger til fri afbenyttelse her www.eReolenGo.dk/koncepter

På biblioteker og skolebiblioteker kan koncepter, formidlingsideer og læselister fra kataloget danne baggrund for:

• Arrangementer for børn og unge.
  • Udstillinger i biblioteksrummet.
  • Personlig formidling til forældre, børn og unge i udlånet.
  • Inspiration og vejledning til forældre, der ønsker at støtte og skabe gode rammer for børnenes frilæsning derhjemme.

Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

eReolen · 10-06-2020

Foto: Nanna Kreutzmann

Få inspiration til at udforske naturens små Krible Krable dyr

Det er højsæson for at gå på opdagelse blandt naturens dyr og insekter. Krible Krable dyrene myldrer rundt lige uden for døren, og det giver lærere de bedste betingelser for at pirre alle børns gryende naturvidenskabelige dannelse

Krible-Krable · 08-06-2020

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Alfa Travel · 08-06-2020

Rengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Rengøring · 08-06-2020

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

At være lærer under Corona

Nogle børn er ekstra hårdt ramt af Coronakrisen, som har påvirket forskelligt og kan trække spor længe efter, det værste tilsyneladende er overstået

Det Nationale Sorgcenter · 08-06-2020