Er det sundt for barnet at bruge så meget tid foran skærmen? Det spørgsmål sætter mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier, under debat ved foredrag rundt om i landet.

Tænk over dit barns skærmtid

Foruroligende forskning viser, at intensiv brug af skærme ikke blot sløver, men også risikerer at hæmme udviklingen af hjernen. KLF, Kirke & Medier, tilbyder at tage emnet under debat ved foredrag på skoler

Digitale medier er trængt ind i alle dele af vores samfund. Både det offentlige liv, i skolen, i civilsamfundet og i familierne.

– I starten var nysgerrigheden stor og mulighederne føltes uendelige. Men nu har vi brug for at stoppe op og overveje, om digitalisering altid er positiv for os, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær for den fælleskirkelige mediebrugerorganisation KLF, Kirke & Medier.

Mediemod

Organisationen tilbyder foredrag for forældre og skoler på typisk 2 × 45 minutter, hvor der er tid til debat om emnet. Generalsekretæren understreger, at det ikke er intentionen at trække en bestemt holdning ned over folk. Formålet er derimod at opfordre forældrene og andre, der har med børn at gøre, til at reflektere over emnet og selv træffe egne valg.

– Vi kalder det mediemod. Modet til, hos den enkelte, at tage stilling til, hvilken skærmtid og medieforbrug, der er sundt, og på den baggrund foretage bevidste tilvalg og fravalg, forklarer generalsekretæren.

Et af de emner, som tages under debat i forbindelse med foredraget, er betydningen af den fysiske tilstedeværelse i samværet mellem mennesker. Og evnen til at være fokuseret, at huske og at være til stede i sociale fællesskaber.

Tysk hjerneforsker

KLF, Kirke & Medier, er bl.a. inspireret af den tyske hjerneforsker Manfred Spitzer, som har udgivet bogen ”Digital Demens”, hvori han advarer mod farerne ved særligt børns brug af digitale medier. På baggrund af mange videnskabelige undersøgelser viser han, at intensiv brug af computerspil og online tjenester ikke blot sløver, men ligefrem hæmmer hjernens udvikling.

Foredraget giver et indblik i den aktuelle forskning på området, fagfolks råd til os som brugere og refleksioner over, hvordan vi som enkeltpersoner kan gøre en forskel for os selv og særligt de børn og unge, vi har et ansvar for.●

Fakta

Et foredrag varer sædvanligvis 2 x 45 minutter plus pause, men kan tilpasses til det konkrete behov. Et sådant foredrag koster som udgangspunkt 5.000 kr. og finder typisk sted på skolen.

Inspiration til kreative frilæsningsaktiviteter

Nyt konceptkatalog fra eReolen Go giver gode tips til, hvordan man kan arbejde med digital litteratur

eReolen · 10-06-2020

Foto: Nanna Kreutzmann

Få inspiration til at udforske naturens små Krible Krable dyr

Det er højsæson for at gå på opdagelse blandt naturens dyr og insekter. Krible Krable dyrene myldrer rundt lige uden for døren, og det giver lærere de bedste betingelser for at pirre alle børns gryende naturvidenskabelige dannelse

Krible-Krable · 08-06-2020

Nye tider for skolerejserne

Snart kommer vi til at rejse igen, men hvad vil der ske med vores rejsemønstre og især skolerejser på grund af Corona?

Alfa Travel · 08-06-2020

Rengøringsassistenterne Sebastian Simon og Ionela Florentina Simon sammen med kundechef Camilla Oldhøj på Nørre Jernløse skole ved Holbæk.

Rumænske Ionela og Sebastian holder skolen fri for Corona

Da den britiske premierminister Boris Johnson blev udskrevet fra intensiv, rettede han en varm tak til to sygeplejersker; Jenny fra New Zealand og Luis fra Portugal.

Rengøring · 08-06-2020

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

At være lærer under Corona

Nogle børn er ekstra hårdt ramt af Coronakrisen, som har påvirket forskelligt og kan trække spor længe efter, det værste tilsyneladende er overstået

Det Nationale Sorgcenter · 08-06-2020