Populært med undervisning i det fri

Skoleklasser over hele landet har i et hidtil uset tempo sendt ansøgninger til Nordea-fondens udeskolepulje

Vi uddeler efter først til mølle-princippet, sagde Nordea-fonden ved lanceringen af udeskolepuljen lige efter skolernes sommerferie.

Og det var et budskab, der blev opfanget ude på landets godt 1.600 folkeskoler og friskoler.

– Ansøgningerne er strømmet ind i et tempo, vi ikke har oplevet før. I den første uge fik vi 40 ansøgninger om dagen, og inden der var gået en måned, havde vi sendt svar til 475 ansøgere, fortæller direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Puljen var oprindelig på to mio. kroner, hvoraf langt hovedparten er uddelt i løbet af den første måned, og på baggrund af den store interesse fra landets indskolingslærere og pædagoger har fonden altså lagt en ekstra million kroner oveni.

Forskning har dokumenteret, at undervisning i det fri er til gavn for skolebørns faglige, fysiske og sociale udvikling.

Men manglende udstyr er en barriere for at rykke skolen udenfor, og det var baggrunden for lanceringen af puljen, hvor en klasse i indskolingen kan søge om udstyr for op til 5.000 kr.

Behov for ekstra grej

– Og vi er kun blevet bekræftet i, at der ude på skolerne er behov for ekstra grej. Mange lærere fortæller os i telefonen, at det betyder rigtig meget i en skoles lille budget, og at det er en stor glæde, at kunne overraske børnene med nyt udstyr, siger Henrik Lehmann-Andersen.

Det er især grej til undersøgelser af dyr og insekter, som lærerne søger om – eksempelvis bestemmelsesduge, fiskenet, akvarier og kasser til insekter. Desuden har grej til undervisning i ”jord til bord”-temaet stort fokus, hvor lærerne søger om båludstyr for at undervise børnene i naturens spisekammer og bruger tiden i det fri til at lære børnene om udeliv.

Skole får metaldetektorer

Fonden har desuden modtaget en række mere kuriøse ansøgninger, som for eksempel denne fra Ejby Skole ved Middelfart på Fyn, som har fået støtte til metaldetektorer. De skal bruges i historieundervisningen og i natur og teknik, fordi skolen ligger i et historisk interessant område. Lærerne vil give børnene mulighed for at lære at bruge historiske spor i lokalområdet til at forstå og fortælle om fortiden, og de skal lære at relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til deres eget liv.

Om udeskolepuljen

Skoleklasser kan søge op til 5.000 kroner til grej til brug for undervisning i det fri.

Det er nemt at ansøge via nordeafonden.dk, og man får svar inden for fire uger.

Man kan søge udeskole-puljen fra børnehaveklassen til 3. klasse.

Hér er en top 10-liste over det mest ansøgte grej

• Bålpander

• Fiskenet

• Bestemmelsesduge

• Snitteknive

• Akvarier

• Vandkikkerter

• Bålgryder

• Krible-Krable kasse

• Waders

• Sorteringsbakker

Janne Hedegaard, chef for Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge.

Inklusion skal mindske ulighed og styrke fællesskabet

Inklusion skal sætte alle skolens elever i stand til at magte sociale og faglige fællesskaber, men det kræver også, at skolen rummer forskellige former for viden og kompetencer

Inklusion · 24-02-2020

Er det sundt for barnet at bruge så meget tid foran skærmen? Det spørgsmål sætter mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier, under debat ved foredrag rundt om i landet.

Tænk over dit barns skærmtid

Foruroligende forskning viser, at intensiv brug af skærme ikke blot sløver, men også risikerer at hæmme udviklingen af hjernen. KLF, Kirke & Medier, tilbyder at tage emnet under debat ved foredrag på skoler

Debat · 24-02-2020

Eleverne sidder med hver deres Chromebook og skriver på livet løs.

Ny metode til skriftsprogsundervisning af de yngste børn

De yngste elever i skolen bliver bedre til at skrive, hvis de kan høre, hvad de skriver, mens de skriver

Lytteskrivning · 24-02-2020

Her er et eksempel på et klasselokale efter en ændret indretning.

Få bedre trivsel, ro og overskud ved en ny organisering af skoledagen

Sådan lyder tilbuddet fra lærer, forfatter og kursusholder Karina Winther, der er ophavsmanden til filosofien Ugeskemarevolutionen

UgeskemaRevolutionen · 24-02-2020

Det kontantløse samfund rykker ind på skolerne